Felmondtak a washingtoni hóhérok

2009.04.03. 12:01 Módosítva: 2009.04.03. 12:03
Lemondott önkéntesen végzett munkájáról a halálraítélteknek a méreginjekciót beadó négy férfi Washington államban, mert attól féltek, hogy kiderül személyazonosságuk. Egy bíró engedélyezte több elítélt rokonának, hogy leellenőrízze a kivégzéseknél segédkező férfiak képzettségét és tapasztalatait igazoló dokumentumokat, ami könnyen a nyomukra vezethetett volna.

Lemondott tisztségéről négy, a kivégzésekben korábban segédkező ember az amerikai Washington államban, mert attól tartottak, hogy nyilvánosságra kerülhet személyazonosságuk, közölték csütörtökön az állam hatóságai. A négy hóhér adta be a méreginjekciókat a halálraítélteknek.

A négy férfi azért döntött a visszavonulás mellett, mert egy helyi bíró helyt adott a három halálraítélt rokonai által benyújtott kérelemnek. A rokonok szerették volna tudni, hogy megfelelő-e a méreginjekciót beadó személyek egészségügyi képzettsége. Szerintük egy rosszul beadott injekció kifejezetten fájdalmas lehet, azaz megsérti az amerikai alkotmányt, amely tiltja a "kegyetlen és rendkívüli büntetést".

A négy korábbi hóhér úgy vélte, hogy a képzettségüket és tapasztalataikat igazoló dokumentumok alapján megállapítható lenne pontos személyazonosságuk. Az állam büntetés-végrehajtó intézete ugyanis a kicsiny, alig harmincezer lakosú Walla Walla városban van, ahol az adatok alapján könnyű lenne kitalálni, hogy ki segédkezik a kivégzéseknél.

Az amerikai legfelsőbb bíróság egyébként 2008-ban hozott ítéletében mondta ki, hogy a méreginjekció nem tekinthető kegyetlen büntetésnek, így nem ellenkezik az Egyesült Államok alkotmányával. A határozat ellenére számos amerikai államban továbbra is vita tárgyát jelenti a kivégzésnek ez a módja.