Endre, Elek
17 °C
30 °C

Tűz volt a Mátrai Erőműben

2009.04.03. 08:20 Módosítva: 2009-04-03 08:25:26
Tűz ütött ki pénteken hajnalban a Mátrai Erőmű javítás alatt álló blokkjában, a szénszállító rendszerben. A lángokat 3 órára eloltották, a kár legalább ötszázmillió forint.

A személyzet jelezte a tüzet, amely az erőmű üzemen kívüli, IV-es számú blokkjában keletkezett, azonnal riasztották a helyi és az állami tűzoltókat. Az oltást a személyzet azonnal megkezdte - közölte Bárdos Béla, erőmű kommunikációs vezetője. Gyöngyös és Hatvan tűzoltói a helyiekkel közösen hajnali háromra oltották el a tüzet.

Egy kiégett szénszállító futószalag
Egy kiégett szénszállító futószalag

A kazán két oldalát összekötő szalagrendszer, továbbá a bal oldali szénbunkerek töltését biztosító szalagrendszer sérült meg a tűzben. Senkinek sem esett baja. Az anyagi kár az első becslések alapján körülbelül 500 millió forint, ez az összeg azonban a termeléskiesés miatt akár a duplájára is nőhet. A tűz okának egyelőre nem tudják. Az erőmű vezetése sajtótájékoztatón számol be a részletekről délelőtt.

Káros anyag nem került a levegőbe vagy a talajba. Az ország energiaellátásában nem volt zavar, mert a blokk javítás alatt állt. A tűzvizsgálat lezárása után a helyreállítás délután kezdődhet meg. A blokkot jövő héten, csökkentett terheléssel üzembe állítják valószínűleg. A teljes javítást körülbelül 2 héten belül fejezik be.