Filmet készítenek Madeleine eltűnéséről

2009.04.05. 16:49 Módosítva: 2009.04.05. 20:04
Filmen próbálják rekonstruálni, hogy mi történhetett Madeleine McCannel, a Portugáliában két éve eltűnt skót kislánnyal, abban a reményben, hogy valakinek a látottak nyomán érdemi információ jut eszébe.

Az idén hatéves Madeleine 2007. május 3-án tűnt el a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. A gyermek - két kisebb testvérével - a szállodai szobában aludt, miközben a szülők az épülettől nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kísérte, különösen azután, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben. Érdemi bizonyítékok hiánya miatt a gyanúsítást tavaly nyáron feloldották, de a gyermeket azóta sem találták meg.

Frissítés

Időközben a világsajtó figyelme is egyre lanyhul, már a brit lapok is meglehetősen ritkán foglalkoznak a témával. Az édesapa - az egykori vacsoratársaság két másik tagjával - ezért visszatért a portugáliai üdülőhelyre, ahol a család által felbérelt magándetektívek a brit Channel 4 kereskedelmi tévécsatorna segítségével filmet forgatnak a kislány eltűnésének lehetséges körülményeiről.

A Channel 4 május 7-én, nem sokkal Madeleine eltűnésének második évfordulója után tűzi műsorra a dokumentumfilmet, amely felkerül a Madeleine felkutatására létrehozott alapítvány, a Find Madeleine honlapjára is, és a szülők reményei szerint több európai országban levetítik a helyi televíziók.

A filmben Gerry McCann magát alakítja, Kate McCannt viszont egy színésznő - a News of the World brit bulvárlap szerint az édesanya nem érezte magát lelkileg elég erősnek ahhoz, hogy visszatérjen a helyszínre. Madeleine szerepét a család egyik barátjának lányára osztották.

Clarence Mitchell, McCannék szóvivője elmondta: a történtek filmbeli rekonstrukciójától azt remélik, hogy "valakinek valami bevillan az emlékezetébe".

A szülők egyben újabb, az eltűnés környékére összpontosító, figyelemfelhívó kampányba is kezdenek. A házaspár tízezer portugál nyelvű szórólapot készíttetett; ezeket Praia da Luz tágabb környezetének lakosságához juttatják el közvetlenül. Emellett köztéri óriásplakátokon és tömegközlekedési járművekre elhelyezett hirdetéseken is emlékeztetik a helyieket Madeleine-re.

McCannék először egy spanyol magándetektív-irodát bíztak meg a kislány fellelésével, de a Metodo 3 nevű cég - miután a Madeleine-alapítvány 300 ezer fontot (csaknem 100 millió forintot) kifizetett neki - teljes kudarcot vallott.