Pusztító földrengés Közép-Olaszországban

2009.04.06. 06:17 Módosítva: 2009.04.06. 23:42
A legfrissebb jelentések szerint 150 ember meghalt, több ezer épület megrongálódott, rengetegen váltak hajléktalanná az Olaszországban történt földrengésben. A la Repubblica című olasz lap szerint falvak dőltek romba. Félő, hogy az áldozatok száma tovább nő. A miniszterelnök rendkívüli állapotot hirdetett.
Fontosabb részletek
  • A hétfőre virradó éjjel, hajnali fél négykor kezdődött földrengés Rómától nagyjából 90 kilométernyire északkeletre, Abruzzi körzet székhelyének, L'Aquila városnak a közelében volt.
  • A rengés a különböző mérések szerint 5,8-as vagy 6,3-as erősségű volt.
  • A halálos áldozatok száma folyamatosan emelkedik a beszámolókban, hétfő estére már 150 halottról számolt be az olasz média.
  • Több kis város lakhatatlanná vált, teljesen lerombolódott.
  • Olaszország egyelőre nem kért külföldi segítséget, de rendkívüli állapotot hirdettek.
  • Egy olasz tudós megjósolta a katasztrófát, egy hónapja evakuálta volna a romba dőlt kisváros lakosait, de a polgármester pánikkeltéssel vádolta.
 

Legalább száz halálos áldozata volt a hétfő hajnalban Olaszország középső részén pusztító földrengésnek, mintegy harmincan eltűntek, a sérültek száma az ezerötszázat is elérheti. A hatóságok szerint ötvenezer ember vesztette el otthonát a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű rengés következtében. A mentőegységek továbbra is kutatnak a túlélők után, jelenleg is négyezren vesznek részt a mentésben. Becslések szerint 50 ezer ember vált hajléktalanná. Késő esti hírek szerint addig 60 túlélőt menekítettek ki a romok alól.

A BBC esti beszámolója szerint az olasz média már 150 halottról jelent. A rengés epicentrumához közeli középkori városkák a helyszíni beszámolók szerint lényegében megsemmisültek, biztosra vehető, hogy hosszabb ideig lakhatatlanná váltak. A hatóságok szerint hétfő hajnali rezgés 26 városban és sok faluban okozott károkat. Az érintett településeken sok helyütt megszakadt az áram-, és vezetékes telefonszolgáltatás. Sok utat és hidat lezártak az utórengésektől tartva.

A Külügyminisztérium információ szerint nincs magyar az áldozatok között. A külügyi tárca azt javasolja, hogy akik a közeli napokban az olaszországi Abruzzo tartományba akartak utazni, lehetőség szerint halasszák el az utat.

A földrengés epicentruma a Rómától 100 kilométerre található L'Aquila város közelében volt, de még egyes északi és déli területeken is érezni lehetett a rezgéseket. A közel 70 ezer lakosú városban legalább 10 ezer épület megrongálódott.

Romok mindenütt

Félig összedőlt egy kollégium, és a romok között rekedt fél tucat diák. "A földrengésre ébredtünk. Legtöbbünknek sikerült még azelőtt lerohanni a lépcsőn, hogy a tető beomlott volna" - mondta egy diák a Rai olasz televíziós csatornának. "Egy szörnyű hangra riadtam fel. Mintha bombatámadás ért volna minket" - idézte fel a szörnyű hajnalt a 87 éves Angela Palumbo L'Aquila egyik romos utcáján. A szemtanúk elmondása alapján készült riportot itt olvashatja el.

A földrengés a közelben több történelmi templomban és műemlékben is kárt okozott. Legalább négy román és reneszánsz templom és egy XVI. századi vár részben összedőlt.

L'Aquila történelmi belvárosa a földrengés előtt (fotó: Wikipedia)
L'Aquila történelmi belvárosa a földrengés előtt (fotó: Wikipedia)

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök azt ígérte, hogy késő estére elkészül egy 16-20 ezer hajléktalanná váló ember ideiglenes fogadására alkalmas sátorváros. Egyben figyelmeztetett mindenkit, hogy hagyják el Abruzzo régió székhelyét, mert további utórengésekre lehet számítani.

A L'Aquila körüli településekről is jelentettek károkat, San Demetrio dei Vestini településen nyolcan tűntek el, a kis Onna településen pedig 24 holttestet találtak. A legtöbb halálos áldozatot valószínűleg Castelnuovo helységben követelte a természeti katasztrófa. A településen több tucat lakóház és egy templom romba dőlt.

Egy olasz tudós hetekkel ezelőtt megjósolta a l'aquilai földrengést, de pánikkeltésra hivatkozva a hatóságok elhallgattatták. A kormány hétfőn azt állította, hogy Giacchino Giuliani szeimológus figyelmeztetésének nem volt tudományos alapja.

Sérültek százai várnak az ellátásra, az orvosok a szabad ég alatt dolgoznak, mert csak egyetlen műtő üzemel. A helyiek is segítenek a mentésben, a romok között sokan puszta kézzel kutatnak túlélők után.

A közeli Fossa nevű kisvárosban eddig két halottat találtak. Az egyik olasz újság szerint ők úgy haltak meg, hogy kiszaladtak a mezőre amikor a házuk falai megremgtek, és a hegyről lezúduló kősziklák agyoncsapták őket.


Nézze nagyobban!

Rendkívüli állapot, de nem kértek segítséget

A súlyos természeti csapás miatt Silvio Berlusconi miniszterelnök elhalasztotta moszkvai látogatását, és rendkívüli állapotot hirdetett. A Rómába vezető utakat lezárták a forgalom elől, hogy a katasztrófa elhárításában részt vevő járművek szabadon közlekedhessenek. A levegőben is közlekedési tilalmat rendeltek el, hogy a sátrakat és életmentő felszereléseket szállító helikopterek a lehető leghamarabb a helyszínre érkezhessenek.

Berlusconi felkért mindenkit, akinek módja van elutazni az elemi csapás sújtotta övezeten kívül lakó hozzátartozóihoz vagy barátaihoz, tegye meg, mert nem lehet tudni, hogy lesznek-e további utórengések a következő órákban vagy napokban. A miniszterelnök sajtótájékoztatója alatt is érezhető volt egy kisebb utórengés.

Az Európai Unió, valamint Oroszország, Németország, Franciaország, Görögország és Izrael azonnal segítséget ajánlott fel, de az olasz polgári védelem vezetője közölte, hogy "egyelőre nincs szükség külföldi segítségre".

Eltérő mérések

A 3:32-kor történt rengés epicentruma Rómától nagyjából 90 kilométernyire északkeletre, Abruzzi körzet székhelyének, L'Aquila városnak a közelében volt. Az olasz hatóságok közlése szerint a földmozgás a Richter-skála szerint 5,8-es erősségű volt, az amerikai Földtani Intézet viszont azt jelentette, hogy ők 6.3-as erősségű földmozgást mértek.

Az utóbbi napokban már többször megmozdult a föld a térségben. A mostani földlökéseket néhány kisebb erejű - 3,5 és 3,9-es erősségű - rengés előzte meg vasárnap a késő esti, majd a hétfő kora hajnali órákban. Az első földlökéseket vasárnap este 10 órakor észlelték az ország északi részén fekvő Emilia-Romagna körzetben. Az ANSA szerint Triesztben és az Adria partján délebbre is érezni lehetett a 4,6 erősségű földmozgást.

Olaszországban legutóbb 2002-ben pusztított hasonló erejű földrengés: akkor San Giuliano di Puglia városában húszan haltak meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport