Az egész falut elsöpörte a földrengés

2009.04.07. 14:22 Módosítva: 2009.04.07. 14:45
Az Onna nevű kis falut teljesen lerombolta hétfő hajnalban az olaszországi földrengés. A településből csak egy törmelékhalom maradt, a háromszáz lakosból negyvenen életüket vesztették. A túlélők közül egyesek a kormányt is felelősnek tartják a történtekért.

A hétfő hajnali olaszországi földrengés Onna falucskában végezte a legnagyobb pusztítást. A település szinte a földdel vált egyenlővé, minden ház romba dőlt. Háromszáz lakosából negyvenen vesztették életüket a katasztrófában.

Onna hófödte hegyek lábainál fekszik, mintegy 10 kilométerre Abruzzo régió székhelyétől, L'Aquilától, ahol még mindig ötezren kutatnak túlélők után. Az utcátlan kőtengerré változott falu szélétől néhány méterre lovak legelésznek a virágzó fák alatt, nem zavartatva magukat a tűzoltók és a hadsereg több tucatnyi autójától. Még távolabb nagy fehér sátrakat állítottak fel a falu fedél nélkül maradt lakosai számára. A helybeliek lesújtva állnak, és nézik odaveszett otthonuk maradványait.

"Családom minden tagja életben van, barátaim is, de hányan meghaltak itt! A férjem segített a mentőknek, puszta kézzel húzta ki a holttesteket a törmelékek alól. Ez egy rémálom. Az ember szinte úgy érzi, arcátlanság, hogy ilyen fényesen süt a Nap" - mondta Silvana, egy ötven év körüli asszony.

"Az volt az iskola, abban a házban pedig meghalt egy húszéves fiú, ráomlott a tető. Viszont nem tudom, ki lakott abban a házban, nem is emlékszem, hogy nézett ki, felismerhetetlen" - teszi hozzá sóhajtozva. "Voltak jelek előtte, több hét, talán hónapok óta is rendszeresen rengett a föld, de persze nem tudom, hogy el lehetett-e volna kerülni ezt a tragédiát" - mondta.

"Hol van most Berlusconi? Ez mind az ő hibája. Miért nem szavaztatta meg azt az átkozott törvényt a rozoga házak lebontásáról?" - kérdezte felháborodottan egy begipszelt karú idős ember. "A kormánynak van pénze, csak nem oda teszi, ahová kéne. Itt minden ház régi, nem lehet velük mit csinálni, persze, hogy mind összedőlt. Én több ezer eurót költöttem arra, hogy átépíttessem az enyémet, de hiába, semmit nem számított, menthetetlen itt mindegyik" - mondta csalódottan.

A földrengést követően az olasz geofizikai intézet egyik munkatársa is arról beszélt, hogy változtatni kellene az építési szokásokon a földrengésekkel sújtott területeken.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport