Kanadai repülőtől rettegtek az amerikaiak

2009.04.07. 09:11
Hét órán át követtek amerikai vadászgépek az USA légterében egy Kanadában ellopott kisrepülőt, a gép ezután leszállt egy országúton Missouri államban, és a pilóta gyalog elmenekült. A feltételezett pilótát később őrizetbe vették Missouri állam déli részén.

A hatóságok szerint egy 31 éves férfi kötötte el az egymotoros, négyüléses Cessnát hétfő délután egy kanadai egyetem repülőiskolájából. A tolvaj "valószínűleg átugrott a kerítésen, és bepattant a gépbe" - mondta az Ontario állambeli Thunder Bayben lévő egyetem, a Confederation College alelnöke. "A repülő a felszállópályán állt, mint mindig. A kulcsok a gépekben vannak, mert a repülést tanuló egyetemisták rendszeresen gyakorolnak" - tette hozzá.

K EPA20090407081

A férfi az elcsent géppel délre vette az irányt, és átrepült az Egyesült Államokba, ahol két F-16-os vadászgép szegődött az azonosítatlan Cessna 172-es nyomába. A vadászgépek hét órán át követték a kisrepülőt Wisconsin, Minnesota, Illinois és Missouri államok felett, amíg az le nem szállt egy országúton Piedmont település közelében, és vezetője elfutott. A kalandos repülőút Thunder Baytől 1261 kilométerre ért véget.

A pilóta, bár a kezdetektől észrevette az F-16-osokat, sem a rádióhívásokra, sem egyéb jelzésekre nem válaszolt, ezért óvintézkedésként Wisconsin állam fővárosában, Madisonban kiürítették a helyi törvényhozás épületét. Az észak-amerikai légtérvédelmi parancsnokság szóvivője mindvégig igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy terrortámadástól valószínűleg nem kell tartani, és a repülő a lakosságra nem jelent veszélyt.

A szóvivő később úgy nyilatkozott, hogy a kisgép egy hosszabb útra is alkalmas Cessna-változat volt, és teljesen fel volt töltve üzemanyaggal, ezért tudott mintegy hétórán át a levegőben maradni üzemanyag-felvétel nélkül.