Dezső
15 °C
28 °C

Lopott a magyar tüntető

2009.04.07. 14:46 Módosítva: 2009-04-07 14:51:43
Három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a strasbourgi bíróság lopás miatt egy 24 éves magyar férfit abban a perben, amelyet a múlt hét végi NATO-csúcstalálkozó alatt lezajlott zavargások során őrizetbe vett személyek ellen indítottak. Igaz, a férfit lopás miatt ítélték el.

A NATO-csúcstalálkozó idején előállított több száz tüntető közül a francia sajtó beszámolója szerint hétfőn este 11 személynek, hét francia, három német és egy magyar állampolgárnak kellett bíróság elé állnia Strasbourgban. Közülük hat, 20 és 30 év közötti személyt - három német és három francia állampolgárt - három és hat hónap közötti - letöltendő vagy felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélt a bíróság a zavargásokban való részvételért, további három francia és egy német esetében pedig május 5-én mond ítéletet. A NATO-ellenes tüntetők perében egy magyar állampolgárra is kiszabtak három hónap felfüggesztett börtönbüntetést. Az illetékes azonban hozzátette: a 24 éves férfit lopás miatt ítélték el, amely nem hozható közvetlen összefüggésbe a zavargásokká fajult NATO-ellenes tüntetésekkel. A fiatalembert az ítélethirdetés után a hatóságok elengedték. A francia sajtó úgy tudja, hogy a férfi Németországban él.

A pénteken és szombaton tartott NATO-csúcstalálkozó idején Strasbourgban rendezett NATO-ellenes nemzetközi megmozdulások békés tüntetői közé több száz rendbontó keveredett, akiknek egy része felgyújtott egy hotelt, egy gyógyszertárat és az egykori határállomás épületeit, valamint középületekbe tört be. A gyújtogatások miatt eddig hétfőn két orosz és egy német állampolgár ellen emelt vádat a strasbourgi ügyészség. Nicolas Sarkozy államfő az "állam támogatásáról" biztosította a határváros polgármesterét a jelentős károk helyreállításában.