Endre, Elek
17 °C
30 °C

Merénylet készült Obama ellen Törökországban

2009.04.07. 09:20
Letartóztatott a török rendőrség egy férfit, aki állítása szerint gyilkos merényletet forralt Barack Obama amerikai elnök ellen. A férfi az al-Dzsazíra hírtelevízió munkatársának kiadva magát próbált volna az amerikai elnök közelébe férkőzni

A török rendőrség pénteken tartóztatott le egy férfit, aki törökországi látogatása során akarta meggyilkolni Barack Obamát - közölte az elnök védelmét is ellátó titkosszolgálat szóvivője. Obama vasárnap érkezett az országba, és egy pillanatig sem volt közvetlen veszélyben - mondta Ted Donovan. Hozzátette: a titkosszolgálat nem közöl információkat a gyanúsítottról. Barack Obama hivatalos törökországi látogatása kedden ér véget.

Az al-Vatan című szaúd-arábiai lap információi szerint egy szíriai férfiról van szó, aki egy sajtóigazolvánnyal magát az al-Dzsazíra hírtelevízió munkatársaként kiadva próbált volna az amerikai elnök közelébe férkőzni, és késsel akarta őt megölni. A lap szerint három cinkos segítette a gyanúsítottat.

A sajtóigazolványról a török hatóságok még nem tudták megállapítani, hogy igazi-e, vagy hamis. Az arab nyelvű hírtelevízió ankarai irodájának vezetője szerint az igazolvány egész biztosan hamisítvány. Juszef al-Sarif elmondta: a letartóztatott férfit nem ismeri - áll a szaúdi lap jelentésében, amelyet hivatalos helyről egyelőre nem erősítettek meg.