Verseny az idővel L'Aquilában

2009.04.07. 09:08 Módosítva: 2009.04.07. 15:48
207-re nőtt az közép-olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma, 17 ezren maradtak fedél nélkül. Egy lány 23 órát töltött a romok alatt. A túlélés esélyei gyorsan romlanak.

Az olasz polgári védelem legfrissebb adataira hivatkozva a La Reppublica online kiadása 207 halálos áldozatról számol be a tegnapi l'aquilai földrengés után.

A holttestek közül 17-et még nem sikerült azonosítani. Egyelőre 34 eltűntet tartanak nyilván, és mintegy 1500-an sérültek meg, közülük 100-an súlyosan. L'Aquilában tízezren, a környéken több mint hétezren váltak otthontalanná.

Az áldozatokra emlékezve gyászszalaggal lépnek pályára a játékosok az olasz labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulójában, és a mérkőzések egyperces gyászszünettel kezdődnek.

Kedden megerősítették, hogy négy román áldozata is van a földrengésnek, köztük egy gyerek is életét vesztette. A földrengés sújtotta tartományban körülbelül 20 ezer román állampolgár él.

Abruzzo tartomány lakóinak a megpróbáltatásai keddre virradóra is folytatódtak, miután a környéket az éjszaka erős utórengések érték. Éjfél után nem sokkal egy a Richter-skála szerint 3,6-os, negyed kettőkor pedig egy 4,8-as erősségű földmozgás okozott riadalmat. Újabb károkról, sérülésekről egyelőre nem érkezett hír.

A környéken kevesen választották a polgári védelem által felkínált ideiglenes szálláshelyeket. A többség, sok ezer ember a lakóhelye közelében az autójában éjszakázott. Így tett L'Aquila polgármestere is.

Éjjel kettőkor, 23 órával a földrengés után egy 24 éves diáklányt élve sikerült kihúzni a törmelékhalmaz alól Teramóban. A lányt a hegyimentők barlangászai mentették ki. Az életét annak köszönheti, hogy a négyemeletes ház leomló betongerendái a testétől pár centiméterre álltak meg.

Az élve kimentettek száma ezzel százra nőtt. A reggeli helyszíni szemlét követően L'Aquila első embere bejelentette, hogy a helyi kollégium romjai alatt még öt diák lehet.

A földrengés helyszínén már több mint ötezren segítik a mentést, köztük katonák, tűzoltók és alpinisták, és a La Reppublica szerint további háromezren vannak úton a régió felé. Sok katona érkezik segíteni az Onna nevű közeli faluból, amelyet teljesen a földdel tett egyenlővé a katasztrófa. Hogy a mentést megkönnyítsék, az A24-es római autópályát egy szakaszon teljesen lezárták. Az erőfeszítés mértékét jelzi, hogy több mint tízezer embert, minden hetedik l'aquilai lakost evakuálni kellett.

A munkálatokat tegnap jégeső, éjjel erős lehűlés (4 fok) kedden reggel pedig sűrű köd, majd eső nehezítette. A túlélők utáni kutatást óriási erőkkel folytatják, de a szakértők szerint a rossz időjárási körülmények miatt rohamosan csökken az esélye, hogy a romok alatt élő áldozatokat találjanak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport