Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elítélték a gyermeküket halálra éheztető házaspárt

2009.04.08. 15:56
Összesen 28 év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság annak a házaspárnak, akik hagyták, hogy legkisebb gyermekük éhen haljon. A Piricsén élő család felnőtt tagjai börtönben vannak, gyermekeik közül többen új családba, mások állami intézménybe kerültek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság ítélete szerint bűnös az a házaspár, akik 2007-ben halálra éheztették egyéves gyermeküket. Tizennégy éven aluli gyermek ellen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben és kiskorúak veszélyeztetésében találták bűnösnek őket: az apa 15 év, a nő 13 év fegyházbüntetést kapott. Az anyánál enyhítő körülményként értékelték, hogy korábban nem volt büntetve, az apa azonban büntetett előéletű. A szülők tagadták bűnösségüket.

Az egyéves gyerek 2007 novemberében halt meg, a boncolás szerint kórosan lesoványodott és éhen halt. A bírósági tárgyaláson kiderült, hogy a gyereket szülei nem táplálták rendesen, pedig erre a gondozónők is többször felhívták a figyelmüket. A figyelmeztetések ellenére sem vitték orvoshoz, és nem jelentek meg a kötelező súlymérésen sem. A kicsi mindössze négy kiló volt, amikor meghalt, még ülni sem tudott.

A bíróság az ítélet indoklásakor kiemelte, hogy a szülők közömbösen nézték végig gyermekük halálát. Az ítélet ellen az ügyészek súlyosbításért, a védők és a vádlottak enyhítésért fellebbeztek, így az nem jogerős.

A családban a legkisebb, elhunyt gyermeken kívül másik hat is élt, őket a tragédia után állami gondozásba, lletve nevelőszülőknél helyeztek el. A szülők segélyből éltek, 136 ezer forintot kaptak havonta. Az apa alkoholista volt, és verte a családját, a pénzt egyszerűen elitta. A család többi tagjának sokszor a szomszédok adtak élelmet.