Erzsébet
1 °C
4 °C

Gyilkoló légióst üldöznek

2009.04.08. 11:44
Szökésben van egy francia idegenlégiós, aki Csádban megölt három katonát és egy parasztembert. A légiós körözésében jelentős erők (francia csendőrök, csádi és más országbeli rendőrök és katonák, a francia hadsereg helikopterei) vesznek részt.

A megszökött francia légiós a dárfúri, csádi és közép-afrikai menekültek védelmére létrehozott nemzetközi erőnek, az EUFOR-nak a tagja. Először megölte két légióstársát és egy togói katonát az EUFOR legnagyobb táborában, a csádi Abéché városának repülőtere mellett, majd a várostól északra megölt egy parasztembert, hogy megszerezze a lovát - közölte egy neve elhallgatását kérő helyi tisztségviselő. A francia hadsereg vezérkarának szóvivője szerint a légiós feltehetőleg eszét vesztette.

A togói katona annak a nemzetközi ENSZ-erőnek (MINURCAT) volt a tagja, amely március 15-én átvette a menekültek védelmének feladatát az EUFOR-tól. A légiós körözésében jelentős erők (francia csendőrök, csádi és más országbeli rendőrök és katonák, a francia hadsereg helikopterei) vesznek részt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2007. szeptember 25-én hozott határozatában hagyta jóvá, hogy Csádban és a Közép-afrikai Köztársaságban létre kell hozni egy nemzetközi erőt a két ország belföldi menekültjeinek és a nyugat-szudáni Dárfúr térség menekültjeinek (összesen mintegy 450 ezer embernek) a megvédésére, hazatérésük elősegítésére. A feladatot először az Európai Unió védnöksége alatt működő EUFOR látta el, majd március 15-e óta az ENSZ égisze alatt működő MINURCAT.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?