Jolán
2 °C
4 °C

Halálos kór terjed Argentínában

2009.04.08. 10:21 Módosítva: 2009-04-08 10:55:26
Bolívia, Brazília és Paraguay után már Argentínában is terjed a dengue-láz. A szúnyogcsípéssel terjedő betegség vérzéses változata halálos kimenetelű.

A dengue-láz egyik napról a másikra egyre gyorsabban terjed Argentínában: míg pénteken húszezer megbetegedésről tudott az argentin egészségügyi dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség, kedden már a betegek száma meghaladta a harmincezret. Igaz, a kormány csak 7415 esetről tud. Jorge Yabkowski, a szervezet elnöke szerint a kormány manipulálja a számokat.

A dengue-láz terjedése súlyos csapást mér a turizmusra. A múlt héten például az ország északnyugati részén fekvő Catamarca tartományban a foglalások több mint hatvan százalékát mondták le, és hasonló a helyzet az ország más idegenforgalmi övezeteiben is. A francia külügyminisztérium arra figyelmeztette internetes honlapján a turistákat, hogy a dengue-láz halált is okozhat, és nem létezik ellene sem oltás, sem gyógymód.

A malária után a dengue-láz a legelterjedtebb trópusi betegség. Tünetei a magas láz, fejfájás, erőteljes izom- és ízületi fájdalmak. Vérzéses változata halálos kimenetelű. A betegség emberről emberre nem terjed, hanem a főképpen nappal támadó Aedes Aegypti (dengue) szúnyog csípésével. A térség bővelkedik e rovarban a fülledt, esős évszakban. Tavaly 3255 ember halt meg a betegségben ázsiai országokban.