Jusztina
10 °C
27 °C

Állatkínzás miatt feljelentettek egy biológiatanárt

2009.04.08. 12:30 Módosítva: 2009.04.08. 12:30
Állatkínzás miatt büntetőfeljelentést tesznek egy Cegléd melletti tanya tulajdonosa ellen, aki éheztette teheneit, lovait, tartásukat elhanyagolta; a jószágokat a hatóság elkobozta.

Popovics László, a területi főállatorvosi hivatal vezetője elmondta: a Pest megyei város közelében, a 4-es út mellett álló tanyán a város mezőgazdasági iskolájában tanító pedagógus 30 szarvasmarhát és körülbelül ugyanennyi lovat tart.

Néhány hónappal ezelőtt már jegyzőkönyvet vett fel nála a hatóság a kötelező állattartási szabályok elmulasztása miatt. Ekkor helyre is állt a rend, ám az ellenőrök most ismét méltatlan körülmények között találták az állatokat - tette hozzá.

A tehenek, borjak lesoványodva, alultápláltan, szomjazva gubbasztottak, a közelben 5-6 marhatetem hevert. A lovak valamivel tűrhetőbb állapotban vannak, mert a hosszú téli éhezés után most találnak némi legelnivaló friss füvet, de legyengült szervezetük miatt ezek az állatok is ápolásra szorulnak.

Az egyenként több 100 ezer forintot érő teheneket és a lovakat a hatóság lefoglalta, elkobozta, azokat a környékbeli gazdáknál karanténban, más jószágtól elkülönítve helyezik el. Erre azért van szükség, hogy az esetleges betegségektől megóvják a többi állatot. Intézkedtek a tetemek összegyűjtéséről, elszállításáról is.

A hivatal a tulajdonos ellen élelmiszerlánc biztonsági előírásainak ismételt megszegése miatt indít eljárást, e címen több millió forint bírság is kiszabható. Ugyanakkor a rendőrségen is büntetőfeljelentést tesznek az állatjóléti szabályok megszegése miatt - közölte a főállatorvos.

Popovics László elmondása szerint a tanya tulajdonosa - aki egyébként a városban él - nem tudott ésszerű magyarázatot adni arra, miért bánik ilyen elfogadhatatlanul nagy értékű jószágaival.

A tanya tulajdonosa a TV2 Tények szerint egyébként biológiatanár.