Erzsébet
1 °C
4 °C

A maffia vagyonára veti magát az NNI

2009.04.09. 09:15 Módosítva: 2009-04-09 09:15:56
Vagyonvisszaszerzési hivatal alakult a Nemzeti Nyomozó Irodán belül, amely titkos nyomozással számolja fel a maffiacsoportok anyagi hátterét és vagyonát - írta a Népszava.

A Vagyonvisszaszerzési Hivatal (VVH) önálló egységként működik a Nemzeti Nyomozó Iroda keretei között. A csoport feladata a bűncselekményekkel szerzett, illetve a jogtalan vagyongyarapodásból származó javak felkutatása, és zárolása.

A hivatal tagjai elsősorban gazdaságvédelmi, illetve a pénzmosási ügyekben tapasztalt nyomozókból kerültek ki, mondta a Népszavának Bencze József országos rendőrfőkapitány. Céljuk, hogy az elkövetők anyagi hátterét, bázisát feltérképezzék.

Ez a speciális központi egység az NNI saját ügyein kívül a megyék számára is elérhető segítséget nyújt majd a gazdasági bűncselekmények felderítésében.

A VVH az Európai Parlament jogalkotási állásfoglalása nyomán jött létre, és együttműködik az unió államainak hasonló szervezeteivel is. Így jelentősen megnőhet annak az esélye, hogy a hatóságok visszaszerezhetik a magyarországi bűncselekményekből származó, külföldre menekített milliárdokat is.

Petőfi Attila dandártábornok, az NNI igazgatója korábban az MTI-nek elmondta: világszerte azok a rendőrségek a legsikeresebbek a szervezett bűnözéssel szemben, amelyeknek sikerül "megroppantaniuk" a bűnszervezetek gazdasági hátterét, alapjait.

A magyar rendőrség múlt évi eredmények biztatóak, mivel - amikor ez az egység önállóan még nem létezett - a magyar bűnszervezetektől összesen 4,8 milliárd forintot sikerült visszaszerezniük - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?