István, Vajk
17 °C
34 °C

A maffia vagyonára veti magát az NNI

2009.04.09. 09:15 Módosítva: 2009-04-09 09:15:56
Vagyonvisszaszerzési hivatal alakult a Nemzeti Nyomozó Irodán belül, amely titkos nyomozással számolja fel a maffiacsoportok anyagi hátterét és vagyonát - írta a Népszava.

A Vagyonvisszaszerzési Hivatal (VVH) önálló egységként működik a Nemzeti Nyomozó Iroda keretei között. A csoport feladata a bűncselekményekkel szerzett, illetve a jogtalan vagyongyarapodásból származó javak felkutatása, és zárolása.

A hivatal tagjai elsősorban gazdaságvédelmi, illetve a pénzmosási ügyekben tapasztalt nyomozókból kerültek ki, mondta a Népszavának Bencze József országos rendőrfőkapitány. Céljuk, hogy az elkövetők anyagi hátterét, bázisát feltérképezzék.

Ez a speciális központi egység az NNI saját ügyein kívül a megyék számára is elérhető segítséget nyújt majd a gazdasági bűncselekmények felderítésében.

A VVH az Európai Parlament jogalkotási állásfoglalása nyomán jött létre, és együttműködik az unió államainak hasonló szervezeteivel is. Így jelentősen megnőhet annak az esélye, hogy a hatóságok visszaszerezhetik a magyarországi bűncselekményekből származó, külföldre menekített milliárdokat is.

Petőfi Attila dandártábornok, az NNI igazgatója korábban az MTI-nek elmondta: világszerte azok a rendőrségek a legsikeresebbek a szervezett bűnözéssel szemben, amelyeknek sikerül "megroppantaniuk" a bűnszervezetek gazdasági hátterét, alapjait.

A magyar rendőrség múlt évi eredmények biztatóak, mivel - amikor ez az egység önállóan még nem létezett - a magyar bűnszervezetektől összesen 4,8 milliárd forintot sikerült visszaszerezniük - mondta.