Egy MSZP-s képviselő ingatlanát akarták felrobbantani

2009.04.09. 13:47 Módosítva: 2009.04.10. 08:29
Szerdán Pest megyében több helyszínen négy embert fogtak el, akiknél robbanószerkezeteket és fegyvereket találtak, egyikük Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő ingatlanát akarta felrobbantani. A rendőrség gyanúja szerint ugyanez az ember lőtt Hiller István házára 2007-ben. A nyomozók szerint a csoport szerda éjszaka készült a robbantásra.
Ecsődi László
Ecsődi László

Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő ingatlanát akarta felrobbantani az a csoport, amelyet szerdán kapcsolt le a rendőrség. A négy gyanúsított egyike volt az, aki az ügyészség szerint lövést adott le 2007 decemberében Hiller István oktatási miniszter házára, tájékoztatott a nyomozó főügyészség csütörtökön.

A megalapozott gyanú szerint a most elfogott férfi engedély nélkül tartott lőfegyverével két lövést adott le Hiller István házára, fejtette ki Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. A másfél évvel ezelőtti támadás idején Hiller és családja nem volt otthon, a miniszter utóbb nem kért megerősített védelmet a Köztársasági Őrezredtől.

Több napilap értesülései szerint a merényletet a Magyarok Nyilai néven ismert csoport tervezte végrehajtani. A csoport eddig több, politikusok házai ellei Molotov-koktélos támadást vállalt magára, tavaly szeptemberben ők vállalták magukra a Szilvásy György titkosszolgálati miniszter balatoni nyaralója elleni támadást - egy kisebb károkat okozó, inkább pukkanásnak tűnő robbantást. A Hírtévén műsort vezető egykori szocialista poltikus, Csintalan Sándor megverését is ez a csoport vállalta magára.

Az ügyészség szerint a most lefoglalt robbanóanyag, amelyet a gyanúsított fel akart használni, emberi élet kioltására is alkalmas volt. A férfit állami szerv kényszerítése céljából fegyveres bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével, emberölés előkészületével, robbanóanyaggal való visszaéléssel, illetve lőfegyverrel visszaéléssel gyanúsítják. Az ügyészség kezdeményezi előzetes letartóztatását.

A gyanúsított nem ismerte el a bűncselekményeket, a gyanúsítás ellen panasszal élt, és nem tett vallomást.

Ecsődi László

1950. január 26-án született a Fejér megyei Adonyban. 1976-ban belépett az MSZMP-be, 1985-1990 között Adonyban a községi tanács, a végrehajtó bizottság, valamint a községfejlesztési bizottság tagja. 1989. októberben az MSZP alapító tagja, az adonyi pártszervezet elnöke.

Az 1990. októberi önkormányzati választásokon bejutott a község képviselő-testületébe. 1994. májusban a gárdonyi választókerületben képviselővé választották, decemberben ismét helyi képviselő lett. 1998-ban és 2002-ben is megvédte parlamenti mandátumát. 1998-tól 2002-ig Adony alpolgármestere. Az őszi önkormányzati választásokon az adonyi képviselő-testület és a Fejér megyei közgyűlés tagjává választották.

2006-ban az országgyűlési választásokon Fejér megye 4. választókerületében egyéni mandátumot szerzett. 2006. május 30-tól az önkormányzati és területfejlesztési bizottság, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja.
(Forrás: mkogy.hu)

A célpont, Ecsődi László nem tudott a háza ellen tervezett támadásról, a hírről az MTI-től értesült. Azt mondta, folyamatosan kap fenyegetéseket. Példaként említette, hogy rendszeresen rágalmazzák és többször kapott fehér port tartalmazó borítékot is.

Ecsődi László adonyi házát 2007 októberében már érte támadás, akkor két Molotov-koktélt dobtak az épületre. A politikus elmondta, még mindig ebben a házban él feleségével, aki a másfél évvel ezelőtti eset idején otthon volt.

Ecsődi szerint a fenyegetések mögött a riválisai állhatnak, de személy szerint nem tudja, ki vagy kik akarták felrobbantani a házát.

Százhalombattán láttak tűzszerészeket

A hatóságok eddig kevés konkértumot árultak el a csoport elfogásáról. Az MTI úgy értesült, hogy a szerdai rendőrségi akció egyik helyszíne Százhalombatta volt, ahol egy lakótelepi, tízemeletes épület környékén az éjszaka több tűzszerészt és rendőrt láttak.

Három robbanószerkezetet, éles lőfegyvert, hetven lőszert foglaltak le a nyomozók, és megtalálták azt a műhelyt, ahol a bombákat gyártották.

A műhelyben további robbanóanyagokat, két újabb robbanószerkezetet és az előállításukhoz szükséges eszközöket találtak a rendőrök. A nyomozás eddigi adataiból feltételezhető, hogy a lefoglalt szerkezeteket a gyanúsítottak szerda éjszaka fel akarták használni - mondta az Index kérdésére Bartha László az NNI szóvivője.

A nyomozó ügyészség hatásköre

Az NNI az elfogottak közül a másik három ember ellen robbanóanyaggal való visszaélés miatt indított eljárást.

Háztartásban is előforduló anyagokat használtak

A Havariapress szerint a gyanústottak olyan, nagy hatóerejű robbanóanyagot állítottak elő, amilyennel 2005 júliusában egy buszt robbantottak fel Londonban. Az időzítővel felszerelt bombákat egy olyan, hétköznapi eszközbe rejtették, amit a rendőrök egy esetleges közúti ellenőrzéskor sem szűrtek volna ki. A Havariapress azt írja, hogy a robbanóanyag háztartásban előforduló anyagokból is előállítható, de az előállítása után, az egyik összetevőjének elpárolgása miatt instabillá válik, ezért nem használják katonai vagy ipari célra.

A több helyszínen végrehajtott rajtaütés idejére éjszaka készültséget rendeltek el az összes budapesti kerületi rendőrkapitány számára, mindegyiküket berendelték szolgálati helyükre. A készültséget csak hajnali három óra után fújták le, amikorra a társaság mind a négy tagját őrizetbe vették.

Két éve kezdődtek a támadások

2007 szeptember közepén az SZDSZ XI. kerületi és az MSZP több fővárosi székházára dobtak lángoló Molotov-koktélt.

2007 decemberében az SZDSZ-es Kóka Jánosnak az épülő, XII. kerületi villájára dobtak Molotov-koktélt. Senki nem sérült meg, a tüzet a biztonsági őr oltotta el. Szintén decemberben valaki Hiller István házára lőtt - a gyanú szerint az, akit szerdán elfogtak Pest megyében.

2008 elején elkezdődött a fehér porral töltött borítékok küldése: 33 országgyűlési képviselő kapott az anthrax feliratú küldeményekből, február 5-től pedig újabb 9 politikusnak postáztak hasonló borítékokat, csak barna porral. A porokban egyébként só, liszt, egyéb ártalmatlan anyagok voltak, állapították meg későbbi vizsgálatok. A levelekben néha fenyegető szöveg is volt.

Annyi kiderült akkor, hogy a fenyegetésekkel azt akarják elérni, a politikusok ne szavazzák meg az egészségbiztosítási törvényt.

2008. február 8-ra virradó éjszaka öt szocialista képviselő ingatlanjára dobtak Molotov-koktélt vagy próbálták felgyújtani. Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen és Dunaújvárosban történtek a támadások. Ezt a támadást egy magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező csoport vállalta magára. A csoport vélelmezett tagjait február végén előállították, de végül senkit nem gyanúsítottak meg.

A máig ismeretlen csoport vállalta magára Csintalan Sándor, a HírTV műsorvezetője, volt szocialista képviselő korábbi megverését is. Ha a csoport létezik, az eseményekből az következik, hogy szerdán őket fogták el. (FH)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport