Garázdaság helyett romaverésért ülnek

2009.04.10. 13:26
Garázdaság helyett etnikai csoport elleni erőszak miatt kerülnek börtönbe azok a barcsi fiatalok, akik Szigetváron megvertek két roma nőt. A másodfokon eljáró bíróság súlyosbította az elsőfokú ítéletet.

Súlyosbította a romákat verő barcsi fiatalok büntetését a másodfokon eljáró Baranya Megyei Bíróság. A bíróság módosította is a vádat. A jogerős ítélet szerint a fiatalok nem garázdaságot, hanem etnikai csoport elleni erőszakot követtek el.

Az öt barcsi fiatal 2008. január 22-én Szigetváron vert meg két roma nőt.Az elsőfokú bíróság szerint minden kétséget kizárólag nem lehetett megállapítani azt, hogy a fiatalok a két nőt származásuk miatt verték volna meg. A fiatalokat ezért nem nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport elleni erőszak miatt, hanem garázdaság és testi sértés miatt ítélték el, nyolc hónap és egy év három hónap közötti szabadságvesztésre. A másodfokú bíróság azonban megállapította, hogy a fiatalok azért verték meg a nőket, mert azok romák voltak.

A vádirat szerint az öt barcsi fiatal január 22-én vonattal utazott Pécsre azért, hogy romákat verjenek meg. Mivel nem volt menetjegyük, a kalauz Szigetvárnál leszállította őket. A városban bolyongtak, kocsmákban ittak. A város egyik terén megláttak két roma nőt - egy asszonyt és a lányát - akiket megvertek és szidalmaztak a származásuk miatt. A lány el tudott menekülni és értesítette a rendőrséget, akik még a helyszínen elfogták az öt fiatalt.

A bíróság etnikai csoport elleni erőszak miatt ítélete el az öt fiatalt. Az elsőrendű vádlottat egy év hat hónap fogházra ítélte, ezt azonban négy évre felfüggesztette. A másodrendű vádlottat két év hat hónap börtönre ítélte, a harmadrendű vádlott két év hat hónap börtönt kapott, a negyedrendű vádlottat egy év hat hónap börtönre ítélték, az ötödrendű vádlott pedig egy év börtönt kapott három évre felfüggesztve. Az ítélet jogerős.