Mátyás
-6 °C
1 °C

Pilótákat vakítottak lézerrel ciprusi kiskatonák

2009.04.10. 15:02
A rendőrség gyanúja szerint négy fiatal tavaly augusztus óta összesen tízszer irányított éjszaka lézersugarat a larnakai repteret alacsonyan megközelítő gépek pilótafülkéjére.

Őrizetbe vettek Cipruson négy sorkatonát, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a szigetország fő nemzetközi repülőtere felett lézernyalábbal elvakították az éjszaka leszálláshoz készülő gépek pilótáit, közölte pénteken a larnakai rendőrség.

A 18 és 20 év közötti fiatalembereket lakossági bejelentés alapján csütörtökön fogták el Ciprus egyik legnagyobb városában. A rendőrség szerint 2008 augusztusa óta összesen tízszer irányítottak lézersugarat a larnakai légikikötőt alacsonyan megközelítő gépek, köztük egy rendőrségi helikopter pilótafülkéjére. A utóbbi 18 napban négyszer történt ilyen incidens.

A hatóságok azután fordultak a nyilvánossághoz, hogy kedd éjszaka a görög Aegean légitársaság gépét is célba vették. A rendőrség szerint a gyanúsítottak olyan kereskedelmi forgalomban kapható lézertollat használtak, amelyet Görögországban négy euróért árulnak.

A fiatalokat a légi közlekedés biztonságának veszélyeztetésével gyanúsítják és vizsgálati fogságba helyezték. Meggondolatlan tettükért, amellyel emberéletek százait sodorhatták volna veszélybe, 2500 euró bírságot vagy akár két év börtönt kaphatnak.