12 év után került elő a fejéből a golyó

BBC
2009.04.11. 14:10 Módosítva: 2009.04.11. 14:33
Az albán nőnek 1997-ben az orvos azt mondta, hogy a golyó távozott. Most megtalálták: a fejében.

Mrike Rrucaj az ágyban feküdt, amikor az arcát felsebezte egy, az ablakon áthatoló lövedék. Az utcákon a bedőlt piramisjátékok miatt a megtakarításaikat elvesztett, feldühödött emberek lövöldöztek.

"Tiszta vér voltam mindenhol. A férjem bevitt az ambulanciára, ahol már sok sebesült volt. Az orvos azt mondta, hogy a golyó távozott, úgyhogy csak kititsztította a sebet. 28 éves voltam, 12 évig semmit nem éreztem" - elevenítette fel az emlékeit Rrucaj, akit sebén egy tapasszal küldtek haza.

Az igazság csak egy hete derült ki, amikor fájdalmában összeesett. Végül a röntgenfelvétel mutatta ki a 2,8 centis lövedéket. Fatos Olldashi, az albán katonai kórház vezető idegsebésze nem hibáztatta kollegáját, amiért az nem volt körültekintőbb a 1997-es, 2-3 ezer áldozattal járó zavargások idején.

Szerinte az orvos joggal hihette, hogy a golyó távozott, és egyébként is a súlyos sérültekre kellett koncentrálnia, nem a beszédképes járóbetegekre. Különösnek Olldashi nem is magát a műtétet nevezte, hanem azt, hogy az asszony 12 évig élt golyóval a fejében, anélkül, hogy tudott volna róla.