Húsvéti tojást tojt a kivénhedt halászsas

2009.04.12. 19:04

Húsvétra produkálta rekordnak számító, 53-ik tojását Nagy-Britannia legöregebb halászsas párja - közölte a BBC a hétvégén.

A brit természetvédők nagy meglepetésére a tojó és párja túlélte az Afrikából Skóciába vezető 4828km kilométeres utat. A természetvédők és a vadőrök nagy izgalommal várták a kiszámított időben a ragadozó madarak érkezését a Perthshire-nél lévő természetvédelmi terület tavához, de a pár csak nem jött. Mindenki arra gondolt, hogy nem bírták a hatalmas utat, és elpusztultak. Főleg a nőstény miatt aggódtak.

A 20 év körüli, tehát idős költöző madarak a skót természetvédők szerint 15 éve vannak együtt. A halászsasok egy életre választanak párt sok más madárhoz hasonlóan. A halászsas testhossza 53-55 cm, szárnyfesztávolsága 145-170 centiméter, farkhossza 18 centiméter. Súlya 1000-2000 gramm, a tojó kicsit nagyobb, mint a hím. Szárnya a farkon valamivel túlterjed, a csüd roppant erős és vastag. A fej és tarkó tollai sárgásfehér alapon feketebarna hosszanti sávokkal rajzoltak, háta barnás fekete, finom fehér tollszegéllyel, fejének teteje, tarkója és hasa fehér. Zsákmányát, a halat úgy kapja el, hogy 10-15 méteres magasságban szitál a víz tükre felett, majd a halat észlelve szinte függőlegesen vágódik a vízbe, karmával kiemeli a prédát, amit egy fán fogyaszt el.

A legöregebb brit halászsas-pár utáni várakozás végül nem volt hiába, a madarak végül megérkeztek. Elsőként a tojó, majd néhány nap múlva a hím. Ezután megkezdődött a párzás, aminek a végén jött az 53-ik tojás, éppen húsvétra időzítve. A költési idő hat hét, és a természetvédők most izgatottan azt várják, hogy a halászsasok növekvő perthshire-i állományának milyen lesz az új tagja.