Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Húsvéti tojást tojt a kivénhedt halászsas

2009.04.12. 19:04

Húsvétra produkálta rekordnak számító, 53-ik tojását Nagy-Britannia legöregebb halászsas párja - közölte a BBC a hétvégén.

A brit természetvédők nagy meglepetésére a tojó és párja túlélte az Afrikából Skóciába vezető 4828km kilométeres utat. A természetvédők és a vadőrök nagy izgalommal várták a kiszámított időben a ragadozó madarak érkezését a Perthshire-nél lévő természetvédelmi terület tavához, de a pár csak nem jött. Mindenki arra gondolt, hogy nem bírták a hatalmas utat, és elpusztultak. Főleg a nőstény miatt aggódtak.

A 20 év körüli, tehát idős költöző madarak a skót természetvédők szerint 15 éve vannak együtt. A halászsasok egy életre választanak párt sok más madárhoz hasonlóan. A halászsas testhossza 53-55 cm, szárnyfesztávolsága 145-170 centiméter, farkhossza 18 centiméter. Súlya 1000-2000 gramm, a tojó kicsit nagyobb, mint a hím. Szárnya a farkon valamivel túlterjed, a csüd roppant erős és vastag. A fej és tarkó tollai sárgásfehér alapon feketebarna hosszanti sávokkal rajzoltak, háta barnás fekete, finom fehér tollszegéllyel, fejének teteje, tarkója és hasa fehér. Zsákmányát, a halat úgy kapja el, hogy 10-15 méteres magasságban szitál a víz tükre felett, majd a halat észlelve szinte függőlegesen vágódik a vízbe, karmával kiemeli a prédát, amit egy fán fogyaszt el.

A legöregebb brit halászsas-pár utáni várakozás végül nem volt hiába, a madarak végül megérkeztek. Elsőként a tojó, majd néhány nap múlva a hím. Ezután megkezdődött a párzás, aminek a végén jött az 53-ik tojás, éppen húsvétra időzítve. A költési idő hat hét, és a természetvédők most izgatottan azt várják, hogy a halászsasok növekvő perthshire-i állományának milyen lesz az új tagja.