Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Magyarországon találták meg az elrabolt francia kislányt

2009.04.13. 13:21 Módosítva: 2009-04-13 20:56:45

A francia-orosz házasságból született három és fél éves, kettős állampolgárságú kislányt francia édesapja délután átvette a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyermekotthonban, hogy hazavigye. Élise-t ide vitték be, miután vasárnap a magyar-ukrán határon édesanyjával, az orosz Irena Belenykajával együtt feltartóztatták a magyar hatóságok.

elise

Fülöp Gergely, a megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy az orosz állampolgárságú nő vasárnap kora délután jelentkezett kilépésre a magyar-ukrán határon, a tiszabecsi határátkelőhelyen, vele volt a kislánya is. Okmányaik ellenőrzésekor a schengeni információs rendszer jelezte, hogy a nőt bűncselekményért, a kislányt pedig eltűnés miatt körözik.

Az édesanyát a rendőrség nyíregyházi fogdába szállította, valamint értesítették a francia hatóságokat. A rendőrség értesítette a magyarországi orosz konzult is. Alekszandr Trosin, az orosz parlament felsőházának első alelnöke az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva felháborítónak nevezte a feltartóztatás tényét.

Az édesapa elégedett: "Külön ki kell emelni a magyar hatóságok és azon belül is a rendőrség rendkívüli hatékonyságát Élise megtalálásában - hangsúlyozta hétfőn a France Info hírrádióban.

Jean-Michel André
Jean-Michel André

Az AFP francia hírügynökség is közölte hétfőn, hogy rendőrségi forrásból úgy értesült, Magyarországon találták meg Elise-t, a március 20-án Dél-Franciaországban elrabolt francia-orosz állampolgárságú kislányt, és édesanyját.

A francia Jean-Michel André és az orosz Irina Belenykaja kapcsolatából született kislányt a francia hatóságok az apának ítélték, miután a szülők útjai elváltak. Anyja azonban Elise-t (Lizát) az apa hozzájárulása nélkül Oroszországba vitte, ezért 2008 elején nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az orosz hatóságok Belenykajának ítélték a gyermeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!