Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarországon találták meg az elrabolt francia kislányt

2009.04.13. 13:21 Módosítva: 2009-04-13 20:56:45

A francia-orosz házasságból született három és fél éves, kettős állampolgárságú kislányt francia édesapja délután átvette a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyermekotthonban, hogy hazavigye. Élise-t ide vitték be, miután vasárnap a magyar-ukrán határon édesanyjával, az orosz Irena Belenykajával együtt feltartóztatták a magyar hatóságok.

elise

Fülöp Gergely, a megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy az orosz állampolgárságú nő vasárnap kora délután jelentkezett kilépésre a magyar-ukrán határon, a tiszabecsi határátkelőhelyen, vele volt a kislánya is. Okmányaik ellenőrzésekor a schengeni információs rendszer jelezte, hogy a nőt bűncselekményért, a kislányt pedig eltűnés miatt körözik.

Az édesanyát a rendőrség nyíregyházi fogdába szállította, valamint értesítették a francia hatóságokat. A rendőrség értesítette a magyarországi orosz konzult is. Alekszandr Trosin, az orosz parlament felsőházának első alelnöke az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva felháborítónak nevezte a feltartóztatás tényét.

Az édesapa elégedett: "Külön ki kell emelni a magyar hatóságok és azon belül is a rendőrség rendkívüli hatékonyságát Élise megtalálásában - hangsúlyozta hétfőn a France Info hírrádióban.

Jean-Michel André
Jean-Michel André

Az AFP francia hírügynökség is közölte hétfőn, hogy rendőrségi forrásból úgy értesült, Magyarországon találták meg Elise-t, a március 20-án Dél-Franciaországban elrabolt francia-orosz állampolgárságú kislányt, és édesanyját.

A francia Jean-Michel André és az orosz Irina Belenykaja kapcsolatából született kislányt a francia hatóságok az apának ítélték, miután a szülők útjai elváltak. Anyja azonban Elise-t (Lizát) az apa hozzájárulása nélkül Oroszországba vitte, ezért 2008 elején nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az orosz hatóságok Belenykajának ítélték a gyermeket.