Szabadulnának a Madeleine-ügytől a portugálok

2009.04.13. 15:28
Szabadulnának Madeleine McCann ügyétől annak a portugál üdülőhelynek a lakói, ahonnan a skót kislány csaknem két éve eltűnt, mivel az esetet kísérő sajtónyilvánosságot okolják a turistaforgalom meredek hanyatlásáért és munkahelyeik elvesztéséért.

Az idén hatéves Madeleine-nek 2007. május 3-án veszett nyoma a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjában. A gyermek - két kisebb testvérével - a szállodai szobában aludt, miközben a szülők az épülettől nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kísérte, különösen azután, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben. A gyanúsítást tavaly nyáron - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a gyermeknek azonban azóta sem lelik nyomát.

Időközben a világsajtó figyelme lanyhult, és már a brit lapok is meglehetősen ritkán foglalkoznak a témával, a The Sun hétfőn közölt helyszíni riportja szerint azonban az üdülőfalu lakóinak ez is sok. A legnagyobb brit bulvárlap megírja, hogy szinte azonnal fehér festékkel öntötték le a legújabb figyelemfelhívó kampány részeként kihelyezett óriásplakátokat, amelyekről Madeleine arcképe tekint le.

A beszámoló szerint különösen magasra csapnak az indulatok az Ocean Club üdülőben, ahonnan Madeleine eltűnt. Innen eddig 21 alkalmazottat eresztettek szélnek, és az elbocsátásokat indokló levelek első sorában az áll, hogy a munkahelyek megszűnésének az esetet kísérő "negatív sajtóvisszhang" az oka.

A The Sun szerint a helyiek közül többen hangosan gyalázták Gerry McCannt, Madeleine édesapját, aki nemrég visszatért a helyszínre, hogy emlékeztető célú dokumentumfilmet forgasson a kislány eltűnéséről, mások pedig jogi lépéseket fontolgatnak a család ellen jövedelmük elvesztése miatt.

McCannék a közfigyelem életben tartását célzó, nemrég újrakezdett kampány keretében 10 ezer, portugál nyelvű szórólapot is eljuttattak Praia da Luzba és környékére, a brit lap riportere azonban egyet sem talált kitéve a helybeli üzletekben és vendéglátóhelyeken.

Az egyik étteremtulajdonos elmondta: nem arról van szó, hogy a helyiek ne éreznének együtt a családdal, de két év eltelt, az ő éttermének forgalma például 40 százalékkal zuhant, és mindenki más is küszködik a megélhetésért az eset óta. Gerry McCann a lapnak azt mondta: őszintén sajnálja, ha kárt okoztak volna az üdülőfalunak, és a család nem akarja gyarapítani az egyébként is nehéz gazdasági helyzetből eredő gondokat. Hozzátette azonban, amíg nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy mi történt Madeleine-nel, nem hagyhatják abba a keresést.