Árpád
-2 °C
3 °C

Szabadulnának a Madeleine-ügytől a portugálok

2009.04.13. 15:28
Szabadulnának Madeleine McCann ügyétől annak a portugál üdülőhelynek a lakói, ahonnan a skót kislány csaknem két éve eltűnt, mivel az esetet kísérő sajtónyilvánosságot okolják a turistaforgalom meredek hanyatlásáért és munkahelyeik elvesztéséért.

Az idén hatéves Madeleine-nek 2007. május 3-án veszett nyoma a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjában. A gyermek - két kisebb testvérével - a szállodai szobában aludt, miközben a szülők az épülettől nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kísérte, különösen azután, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben. A gyanúsítást tavaly nyáron - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a gyermeknek azonban azóta sem lelik nyomát.

Időközben a világsajtó figyelme lanyhult, és már a brit lapok is meglehetősen ritkán foglalkoznak a témával, a The Sun hétfőn közölt helyszíni riportja szerint azonban az üdülőfalu lakóinak ez is sok. A legnagyobb brit bulvárlap megírja, hogy szinte azonnal fehér festékkel öntötték le a legújabb figyelemfelhívó kampány részeként kihelyezett óriásplakátokat, amelyekről Madeleine arcképe tekint le.

A beszámoló szerint különösen magasra csapnak az indulatok az Ocean Club üdülőben, ahonnan Madeleine eltűnt. Innen eddig 21 alkalmazottat eresztettek szélnek, és az elbocsátásokat indokló levelek első sorában az áll, hogy a munkahelyek megszűnésének az esetet kísérő "negatív sajtóvisszhang" az oka.

A The Sun szerint a helyiek közül többen hangosan gyalázták Gerry McCannt, Madeleine édesapját, aki nemrég visszatért a helyszínre, hogy emlékeztető célú dokumentumfilmet forgasson a kislány eltűnéséről, mások pedig jogi lépéseket fontolgatnak a család ellen jövedelmük elvesztése miatt.

McCannék a közfigyelem életben tartását célzó, nemrég újrakezdett kampány keretében 10 ezer, portugál nyelvű szórólapot is eljuttattak Praia da Luzba és környékére, a brit lap riportere azonban egyet sem talált kitéve a helybeli üzletekben és vendéglátóhelyeken.

Az egyik étteremtulajdonos elmondta: nem arról van szó, hogy a helyiek ne éreznének együtt a családdal, de két év eltelt, az ő éttermének forgalma például 40 százalékkal zuhant, és mindenki más is küszködik a megélhetésért az eset óta. Gerry McCann a lapnak azt mondta: őszintén sajnálja, ha kárt okoztak volna az üdülőfalunak, és a család nem akarja gyarapítani az egyébként is nehéz gazdasági helyzetből eredő gondokat. Hozzátette azonban, amíg nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy mi történt Madeleine-nel, nem hagyhatják abba a keresést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?