A paraguayi elnök gyermeket nemzett püspök korában

2009.04.14. 07:10 Módosítva: 2009.04.14. 07:32
Fernando Lugo elismerte, hogy gyermeket nemzett, amikor még római katolikus püspök volt. Szóvivője alig pár napja nevezte hazugnak az apasági keresetet benyújtó asszonyt.

Lugo hétfőn ismerte el Viviana Rosali Carillo Canete asszonnyal folytatott viszonyát és annak gyümölcsét, öt nappal azután, hogy Carillo apasági keresetet nyújtott be ellene. Lugo alig öt hónappal korábban mondott le egyházi tisztségéről, hogy megmérettesse magát a politikában, és szóvivője nemrégiben még úgy nyilatkozott, hogy az asszony állítása "minden bizonnyal hamis".

Lugo a meglepett újságíróknak most viszont "teljesen őszintén" és "kötelességtudattól vezérelve" kijelentette, hogy elismeri apaságát, de a továbbiakban nem kíván foglalkozni az üggyel, hanem államfői tevékenységére összpontosít. Az 57 éves Lugo San Pedro katolikus püspöke volt, mielőtt 2004-ben leköszönt erről a tisztségéről. 2006 decemberében a püspöki címről is lemondott, hogy induljon az elnökválasztáson. Carillo ügyvédje szerint az elnök kisfia öt hónappal ezután született, május 4-én lesz kétéves.

XVI. Benedek pápa a 2008. áprilisi elnökválasztásig azt hangoztatta, hogy az egyházi törvény szerint Lugót ezután is megilleti a püspöki cím, de végül tavaly július végén, közvetlenül a püspökből lett politikus elnöki beiktatása előtt elfogadta lemondását az egyházi rangról.