Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Felfüggesztett börtön az adósával sírt ásató vállalkozónak

2009.04.15. 16:38
Két év, négy évre felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság azt a szigetszentmiklósi vállalkozót, aki megásatta saját sírját egyik adósával. A sértettre némi földet lapátoltak, majd aláírattak vele egy papírt, hogy "megbízásból árkot ásott talajmintavétel céljából". A sértett már bánja, hogy a rendőrséghez fordult.

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Tolna Megyei Bíróság szerdán azt a szigetszentmiklósi vállalkozót, aki tavaly augusztusban azzal akart rávenni tartozása kiegyenlítésére egy tolnai férfit, hogy társaival megásatta vele a saját sírját. A bíróság a váddal egyezően társtettesként elkövetett emberrablás bűntettében mondta ki bűnösnek a szigetszentmiklósi vállalkozót és két társát.

A 37 éves vállalkozó 2008. augusztus 6-án 30 és 24 éves társával tolnai lakásán kereste fel a sértettet azért, hogy az kifizesse egymillió forint körüli tartozását. A férfit autóba ültették, fejére rongyot húztak, majd Dunaszentgyörgy mellett egy félreeső helyen az elsőrendű vádlott felszólította, hogy ássa meg a saját sírját.

A sértett elegett tett a felszólításnak és egy negyven centiméter mély gödröt ásott. Amikor menekülni próbált, a másodrendű vádlott visszavitte, majd fiatalabb társával néhány lapát földet dobtak rá. Ezután a szigetszentmiklósi férfi aláíratta vele azt, hogy ötmillió forinttal tartozik neki, és "megbízásából egy árkot ásott talajmintavétel céljából".

A vallomásokból kiderült, hogy a sértett egy korábban elvégzett munka ellenértékét nem fizette ki teljes egészében az elsőrendű vádlottnak, a körülbelül kétmillió forint felével adós maradt.

A sértett a szerdai tárgyaláson a nyomozás során elmondottakhoz képest jelentősen enyhébb vallomást tett. Többek közt kijelentette: tudta, hogy csak megleckéztetik és egyáltalán nem tartott attól, hogy élete veszélyben forog. Azt mondta, most már bánja, hogy rendőrségi feljelentést tett.

Az elsőrendű vádlott azt mondta, csak az járt a fejében, hogy a sértett is dolgozzon ingyen.

A Sárecz Róbert vezette bírói tanács a szigetszentmiklósi vállalkozót két év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette. A férfi két társának büntetése - három évre felfüggesztve - egy év hat hónap, illetve egy év két hónap börtön. Az ítéletet ellen sem az ügyész, sem a védelem nem fellebbezett.