Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letartóztatták az elrabolt francia-orosz kislány anyját

2009.04.15. 16:20
Május 25-ig magyar őrizetben marad Irina Belenkaja, eddig kell megküldeniük a francia hatóságoknak a francia-orosz gyermekrablási ügy részletes iratait. Az orosz nő márciusban vitte magával lányát annak francia apja hozzájárulása nélkül.

Elrendelte Irina Belenkaja ideiglenes átadási letartóztatását a Fővárosi Bíróság. Az orosz asszony a gyermek francia apjának hozzájárulása nélkül Oroszországba vitte kislányukat.

Belenkaja először 2007-ben szökött haza Franciaországból kislányával. Innen a kislányt visszavitték Franciaországba, ahonnan az idén márciusban ismét elhurcolta anyja.

Mindezek miatt a francia hatóságok két európai elfogatóparancsot bocsátottak ki, kiskorú elhelyezésének megváltoztatása, illetve súlyos testi sértés miatt. A francia férfit ugyanis az anyával lévő két férfi ököllel és gumibottal olyan súlyosan bántalmazta Arles városában, hogy jobb szemüregénél eltörött az arccsontja. A magyar rendőrség április 12-én, vasárnap a tiszabecsi határátkelőhelynél fogta el az orosz asszonyt, a nála levő kislányt pedig hétfőn visszaadták francia édesapjának, aki hazavitte őt.

Szerdai bírósági tárgyalásán Belenkajha azt mondta, ő úgy gondolta, hogy 2007-ben legálisan hagyta el Franciaországot kislányával és jogtalannak érzi, hogy az apja 2008-ban visszavitte a gyermeket. Akkoriban csak franciául tudott telefonon beszélni a kislányával, aki nem volt hajlandó oroszul beszélni, mert "apa azt mondta, hogy oroszul a disznók beszélnek".

Horváth Zsolt bíró a bíróság végzését azzal indokolta, hogy az európai elfogatóparancsokban szereplő egyik bűncselekmény sem évült el, és nincs olyan körülmény, amely megakadályozná, hogy Belenkaját átadják a francia hatóságoknak. Mivel az orosz fiatalasszony nem járult hozzá az egyszerűsített eljáráshoz, így be kell szerezni az ügy részletesebb iratait is.

Arra, hogy a franciák megküldjék az elfogatóparancsokat és mellékleteiket, legfeljebb 40 nap áll rendelkezésre. Ha az iratok megérkeznek, újabb tárgyalás lesz, ekkor már érdemi döntéssel arról, hogy átadják-e az orosz nőt a francia hatóságoknak. A Fővárosi Bíróság végzése jogerős, mert azt az ügyész, a védő és a terhelt is tudomásul vette.

Amennyiben május 25-ig nem érkeznek meg az iratok, Belenkaját szabadlábra kell helyezni.