Szilárda
-4 °C
3 °C

Még mindig reng a föld Abruzzóban

2009.04.15. 08:33 Módosítva: 2009-04-15 08:33:10
Újabb közepes erősségű földrengés volt a katasztrófa sújtotta közép-olaszországi tartományban. A múlt heti földrengés óta a használhatatlanná vált lakások aránya 53 százalékra nőtt. Az olasz ügyészség attól tart, hogy az újjáépítésre szánt pénzekre a maffia is utazik.

Még mindig reng a föld a közép-olaszországi Abruzzo tartományban, nyolc nappal a pusztító természeti csapás után: kedden este a Richter-skála szerinti 4,1-es erősségű földmozgás rázta meg a katasztrófa sújtotta körzetet. Újabb károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

A legújabb adatok szerint a tartomány fővárosában, L'Aquilában a használhatatlanná vált lakások aránya 53 százalékra nőtt. A tartományi hatóságok mindazonáltal azt a célt tűzték ki, hogy a tél beállta előtt a hajléktalanná váltak elhagyhassák a szállodákat és a sátortáborokat.

Csütörtökre tervezik a tanítás újraindítását az abruzzói iskolákban, L'Aquliában és több körzetben várhatóan egyelőre sátrakban folyik az oktatás, mivel még nem tudták ellenőrizni az iskolák épületeinek biztonságát.

Vizsgálat indult több összedőlt épület, köztük a L'Aquilai San Salvatore kórház ügyében, amely kártyavárként omlott össze. A helyi ügyészség a korábbi dokumentumok alapján arra gyanakszik, hogy meghamisították az épület biztonságára vonatkozó megállapításokat.

Az ügyészség, Roberto Maroni belügyminiszterrel egybehangzóan arra figyelmeztetett, hogy miután az újjáépítésre milliárdos befektetésekre lesz szükség, elképzelhető, hogy a szervezett alvilág is megpróbálja benne megtalálni a maga üzletét, írta a római La Repubblica című napilap online kiadása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!