Rabverés miatt őrizetben a börtönőrök

2009.04.17. 14:43 Módosítva: 2009.04.17. 15:05
Őrizetbe vettek két kaposvári börtönőrt, akiket a Kaposvári Katonai Ügyészség azzal gyanúsít, hogy bántalmaztak egy tisztázatlan körülmények között meghalt fogvatartottat.

A Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet állományába tartozó két tiszthelyettest pénteken a Kaposvári Katonai Ügyészségen gyanúsítottként hallgatták ki hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettének megalapozott gyanúja miatt - közölte az ügyészség szóvivője. Ezt követően elrendelték mindkét személy őrizetbe vételét - tette hozzá Bögöly Gyula alezredes. A szóvivő tájékoztatása szerint a két börtönőrt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság fogdájába szállították. Az ügyészség három napon belül kezdeményezi a Somogy Megyei Bíróság katonai tanácsánál az előzetes letartóztatásukat.

Bögöly Gyula elmondása szerint az ügyben folytatott eljárás során még több börtönőr szerepét tisztázniuk kell, továbbá a parancsnokaik felelősségét is vizsgálják. A rendőrség felelősségét is tisztázni kell, hiszen a rendőrségi fogdából számos sérüléssel szállították át a börtönbe a fogvatartottat - közölte a szóvivő.

Egy német-magyar kettős állampolgárságú, 56 éves karádi férfit, miután muzeális és átalakított fegyvereket találtak a lakásán, fegyvercsempészet miatt helyezték előzetes letartóztatásba. A házkutatásra azt követően került sor, hogy egy tabi lövöldözés gyanúsítottja azt állította, tőle vásárolta a fegyvert. A börtönből sérülései miatt kétszer is a kaposvári kórházba szállították a férfit, aki a második alkalommal kómába esett és február 13-án életét vesztette. Az ügyben halált okozó testi sértés gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen a katonai ügyészség.

Március végén a kaposvári televízió átadott a katonai ügyészségnek egy, a birtokukba került hangfelvételt, amely szerintük azt bizonyítja, hogy a börtönőrök megverték a férfit. Berta Sándor alezredes, a kaposvári büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka sem az ügy kipattanását követően, sem később nem kívánt nyilatkozni. Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka Berta Sándort a kaposvári fogva tartott bántalmazásával kapcsolatos, a sajtóban megjelent új információk alapján március 28-án felmentette vezetői beosztásából.