Zsófia
17 °C
21 °C

Békülne az elrabolt francia kislány apja

2009.04.19. 16:18
Kibékülne Budapesten fogva tartott feleségével az előző vasárnap Magyarországon megtalált francia-orosz állampolgárságú Elise apja. A francia férfi nem szeretné, hogy az orosz asszony tíz évre börtönbe kerüljön, a feljelentése visszavonásáért nyilvános bocsánatkérést vár.

Jean-Michel André, a Magyarországon megtalált francia-orosz állampolgárságú kis Elise francia apja békekötést ajánl a Budapesten fogva tartott Irina Belenykajának. Eszerint visszavonja a közös gyermekük elrablása miatt tett feljelentést, amennyiben az orosz anya nyilvánosan bocsánatot kér.

"Készen állok visszavonni a feljelentést, de szeretném, ha felfogná, mit tett, és nyilvánosan bocsánatot kérne. Kössünk békét" - mondta a férfi a Le Journal du Dimanche című francia lap vasárnapi számában megjelent interjúban. André elmondása szerint nem szeretné, hogy a lánya anyja tíz évre börtönbe kerüljön, és hetente kelljen beszélőre járni Elise-zel. Hozzátette, hogy kész elvinni a kislányt Oroszországba, azonban soha nem fogja az anyánál hagyni a gyereket.

A Franciaországban Elise elrablásával vádolt orosz anyát a magyar hatóságok az Interpol körözése alapján fogták el előző vasárnap, amint éppen Ukrajnába akart továbbutazni hároméves kislányával. A kislányt kedden visszavitte Franciaországba apja, míg az anyát szerdán ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Bíróság. Ez május 25-ig tarthat, ha addig a francia hatóságok nem küldik meg az európai elfogatóparancsot, a nőt szabadlábra kell helyezni.

Elise sorsa még bizonytalan

Irina Belanykaja egy szombaton megjelent interjúban elismerte, hogy mielőtt Franciaországba indult volna, kapott egy válókeresetet, amely rögzíti, hogy nem áll jogában a lányát francia területről elvinni. Ezzel együtt az orosz bírósági ítéletre hivatkozva úgy vélte, hogy "az orosz törvények szempontjából" nem tett semmi törvénytelent, azzal, hogy a franciaországi Arles-ból elvitte Elise-t külföldre. Az Elise sorsa körül kialakult jogi útvesztőről bővebben itt olvashat>>>

"Ez egyáltalán nem igaz. Két éve tudja, hogy nemzetközi elfogatóparancs van ellene érvényben. Ismerte az eljárást, hiszen francia ügyvédje van. Ez hazugság" - reagált az anya védekezésére André.

Az apa szerint az sem igaz, hogy egy orosz bíróság Belenykajának ítélte a gyermeket. A moszkvai francia konzulátus a férfi elmondása szerint egy olyan dokumentumot jutatott el neki, amely alapján az anya 2008. december 29-én benyújtotta a válókeresetet. Ítélet még nem született, s a gyermek elhelyezéséről sincs szó a dokumentumban, állítja André.

Az orosz anya és a francia apa két éve harcolnak a gyerek elhelyezéséért, de a szülők még nem váltak el. Az apa váló- és gyermekelhelyezési keresetet adott be hazájában, s ennek nyomán a francia bíróság az apánál helyezte el a kislányt. Az anya Moszkvában benyújtott válókeresetét a bíróság még nem tárgyalta, mivel a felek nem jelentek meg.