Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Békülne az elrabolt francia kislány apja

2009.04.19. 16:18
Kibékülne Budapesten fogva tartott feleségével az előző vasárnap Magyarországon megtalált francia-orosz állampolgárságú Elise apja. A francia férfi nem szeretné, hogy az orosz asszony tíz évre börtönbe kerüljön, a feljelentése visszavonásáért nyilvános bocsánatkérést vár.

Jean-Michel André, a Magyarországon megtalált francia-orosz állampolgárságú kis Elise francia apja békekötést ajánl a Budapesten fogva tartott Irina Belenykajának. Eszerint visszavonja a közös gyermekük elrablása miatt tett feljelentést, amennyiben az orosz anya nyilvánosan bocsánatot kér.

"Készen állok visszavonni a feljelentést, de szeretném, ha felfogná, mit tett, és nyilvánosan bocsánatot kérne. Kössünk békét" - mondta a férfi a Le Journal du Dimanche című francia lap vasárnapi számában megjelent interjúban. André elmondása szerint nem szeretné, hogy a lánya anyja tíz évre börtönbe kerüljön, és hetente kelljen beszélőre járni Elise-zel. Hozzátette, hogy kész elvinni a kislányt Oroszországba, azonban soha nem fogja az anyánál hagyni a gyereket.

A Franciaországban Elise elrablásával vádolt orosz anyát a magyar hatóságok az Interpol körözése alapján fogták el előző vasárnap, amint éppen Ukrajnába akart továbbutazni hároméves kislányával. A kislányt kedden visszavitte Franciaországba apja, míg az anyát szerdán ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Bíróság. Ez május 25-ig tarthat, ha addig a francia hatóságok nem küldik meg az európai elfogatóparancsot, a nőt szabadlábra kell helyezni.

Elise sorsa még bizonytalan

Irina Belanykaja egy szombaton megjelent interjúban elismerte, hogy mielőtt Franciaországba indult volna, kapott egy válókeresetet, amely rögzíti, hogy nem áll jogában a lányát francia területről elvinni. Ezzel együtt az orosz bírósági ítéletre hivatkozva úgy vélte, hogy "az orosz törvények szempontjából" nem tett semmi törvénytelent, azzal, hogy a franciaországi Arles-ból elvitte Elise-t külföldre. Az Elise sorsa körül kialakult jogi útvesztőről bővebben itt olvashat>>>

"Ez egyáltalán nem igaz. Két éve tudja, hogy nemzetközi elfogatóparancs van ellene érvényben. Ismerte az eljárást, hiszen francia ügyvédje van. Ez hazugság" - reagált az anya védekezésére André.

Az apa szerint az sem igaz, hogy egy orosz bíróság Belenykajának ítélte a gyermeket. A moszkvai francia konzulátus a férfi elmondása szerint egy olyan dokumentumot jutatott el neki, amely alapján az anya 2008. december 29-én benyújtotta a válókeresetet. Ítélet még nem született, s a gyermek elhelyezéséről sincs szó a dokumentumban, állítja André.

Az orosz anya és a francia apa két éve harcolnak a gyerek elhelyezéséért, de a szülők még nem váltak el. Az apa váló- és gyermekelhelyezési keresetet adott be hazájában, s ennek nyomán a francia bíróság az apánál helyezte el a kislányt. Az anya Moszkvában benyújtott válókeresetét a bíróság még nem tárgyalta, mivel a felek nem jelentek meg.