Pénzért akarták örökbe adni a Gettómilliomos gyerekszereplőjét

2009.04.19. 13:04 Módosítva: 2009.04.19. 13:05
Danny Boyle Gettómilliomosa összesen 185 millió font (62 milliárd forint) bevételt hozott a film készítőinek. A film főszereplője, Latika fiatalkori megformálásáért a Mumbai egyik nyomornegyedében élő Rubina Ali mindemellett csak 150 000 rúpiát, azaz körülbelül 683 000 forintot kapott. Apja pénzre váltotta volna a kislány gyorsan jött hírnevét, többször is megkísérelte illegálisan örökbe adni.

A 36 éves Rafiq Qureshi, aki maga is egy mumbai nyomornegyed lakója, azzal próbálta meggyőzni a jelentkezőket, akik hajlandónak mutatkoztak lánya adoptálására, hogy ő csak családja és a kislány boldog jövőjét tartja szem előtt. Az önfeláldozó apai szeretet megnyilatkozását beárnyékolja az a tény, hogy az apa pénzt kért az örökbefogadóktól.

000 Del265617

Az üzlet megkötéséhez először ötven- majd kétszázezer fontot akart a vevőktől, akikkel egy mumbai szállodában egyeztetett az örökbefogadásról több alkalommal is. Az állítólagosan Dubajból érkezett szülők azonban egy brit lap újságírói voltak, akik a találkozókról hang- és képfelvételeket is készítettek.

Az apa a tárgyalások alatt azzal magyarázta tettét, hogy a Gettómilliomos világsikerét követően a film készítői nem váltották be ígéreteiket. Nemcsak a pénz volt kevés, amit a valóságban is a nyomornegyedekben élő gyerekek kaptak, de azt az ígéretüket sem váltották valóra, hogy házat ajándékoznak majd a szereplőknek. A beígért luxus apartmanok ugyan már épülnek, de legalább egy év kell még, hogy elkészüljenek - panaszolta az apa.

Az oknyomozó riportot készítő újságírók felvették a kapcsolatot a Save the Children jótékonysági alapítvánnyal Rubina ügyében, ahol ígéretet tettek arra, hogy segíteni fognak a kislánynak. Indiában gyakran előfordul, hogy a nyomornegyedekben élő szülők pénzért eladják a Közel-Keletre a gyerekeket, akik közül sokakat kényszerítenek rabszolgamunkára vagy lesznek szexuális zaklatás áldozatai.