Agyonverték a lefejező klán tagjait

2009.04.21. 10:20
Visszavágtak a Mungiki-klán által rettegésben tartott helyi lakosok Kenyában. A lefejezéssel és megnyúzással büntető klán 24 tagját verték agyon.

Legkevesebb 24 embert vertek agyon és köveztek halálra egy kenyai városban, amikor a helyiek rátámadtak az erőszakos cselekményeiről ismert Mungiki-klánra - közölte a kenyai rendőrség kedd reggel. A harcok hétfő este törtek ki Karatina városában, amikor a lakók úgy döntöttek, visszavágnak az őket terrorizáló szervezetre, amely állítólag lefejezéssel és élve megnyúzással büntette a helyieket.

A klán egy korábbi halottja
A klán egy korábbi halottja

"Az eddigi információk szerint 24-en haltak meg, de egyelőre nem tudjuk, hogy ki tartozik közülük a Mungikihez és ki nem" - mondta Eric Kiraithe, a kenyai rendőrség szóvivője az AFP-nek. Hozzátette: a helyiek csoportjai kezdetben elsősorban fiatalokra támadtak, akik a feltételezésük szerint a klánhoz tartoztak. Amikor azonban ennek híre ment, a szervezet emberei is csoportokba verődtek, és a város több pontján felvették a harcot a támadókkal. Mint a szóvivő elmondta, az áldozatokat agyonverték, vagy halálra kövezték.

A rendőrségnek végül hajnalra sikerült megfékeznie a harcokat a városban, ahol 37 embert őrizetbe vettek, és számos kést és más fegyvereket elkoboztak. A szóvivő szerint azonban további nyomozást folytatnak, amelynek során elképzelhető, hogy további gyanúsítottakat tartóztatnak majd le.

Eric Kiraithe szerint ugyanakkor nem csak Karatinában, de a környék más településein élők is "belefáradtak már ezeknek az illegális csoportoknak a tevékenységébe" - a múlt héten 15 áldozatot követelt egy hasonló összetűzés. "A helyieket azonban arra figyelmeztetjük, hogy tartózkodjanak a gyanúsítottak meglincselésétől, és adják át őket a rendőrségnek" - mondta a szóvivő.