Erzsébet
1 °C
4 °C

Agyonverték a lefejező klán tagjait

2009.04.21. 10:20
Visszavágtak a Mungiki-klán által rettegésben tartott helyi lakosok Kenyában. A lefejezéssel és megnyúzással büntető klán 24 tagját verték agyon.

Legkevesebb 24 embert vertek agyon és köveztek halálra egy kenyai városban, amikor a helyiek rátámadtak az erőszakos cselekményeiről ismert Mungiki-klánra - közölte a kenyai rendőrség kedd reggel. A harcok hétfő este törtek ki Karatina városában, amikor a lakók úgy döntöttek, visszavágnak az őket terrorizáló szervezetre, amely állítólag lefejezéssel és élve megnyúzással büntette a helyieket.

A klán egy korábbi halottja
A klán egy korábbi halottja

"Az eddigi információk szerint 24-en haltak meg, de egyelőre nem tudjuk, hogy ki tartozik közülük a Mungikihez és ki nem" - mondta Eric Kiraithe, a kenyai rendőrség szóvivője az AFP-nek. Hozzátette: a helyiek csoportjai kezdetben elsősorban fiatalokra támadtak, akik a feltételezésük szerint a klánhoz tartoztak. Amikor azonban ennek híre ment, a szervezet emberei is csoportokba verődtek, és a város több pontján felvették a harcot a támadókkal. Mint a szóvivő elmondta, az áldozatokat agyonverték, vagy halálra kövezték.

A rendőrségnek végül hajnalra sikerült megfékeznie a harcokat a városban, ahol 37 embert őrizetbe vettek, és számos kést és más fegyvereket elkoboztak. A szóvivő szerint azonban további nyomozást folytatnak, amelynek során elképzelhető, hogy további gyanúsítottakat tartóztatnak majd le.

Eric Kiraithe szerint ugyanakkor nem csak Karatinában, de a környék más településein élők is "belefáradtak már ezeknek az illegális csoportoknak a tevékenységébe" - a múlt héten 15 áldozatot követelt egy hasonló összetűzés. "A helyieket azonban arra figyelmeztetjük, hogy tartózkodjanak a gyanúsítottak meglincselésétől, és adják át őket a rendőrségnek" - mondta a szóvivő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?