Frigyes
17 °C
25 °C

Kétéves korukban kerültek haza az elcserélt gyerekek

2009.04.21. 13:33
Az orosz kisfiú a fiókban turkálva talált rá kisöccse kórházi karkötőjére: nem a mamája neve volt rajta.

Elcseréltek két újszülöttet közel két évvel ezelőtt a mcenszki kórházban, s talán soha nem is derült volna ki a tévedés, ha az orosz Anna Androszova négyéves Danyiil fia tavaly egy szép napon nem kutat papája fiókjában, s nem szedi elő kistestvére kórházi azonosító karkötőjét. Az asszony ekkor nézte meg először alaposabban, s nem a saját nevét látta rajta.

Kiderült: a kórházban 2007. március 1-jén két kisfiú született: a csecsen Zarema Tajszumova kreol bőrű, fekete szemű, az orosz Anna Androszova szőke hajú, kék szemű fiúcskának adott életet. Anna mindjárt az első alkalommal levette a karkötőt, hogy eltegye emlékbe, mivel a takarón is ott volt a neve. Aztán megbetegedett, s csak akkor látta újra kisfiát, amikor hazaindult a kórházból. Nem is gyanakodott, mivel az apuka sötét hajú és árvaházban nevelkedett, így családját nem ismerik.
Amikor kiderült a tévedés, Anna felkereste Zaremát, de az becsapta az ajtót az orra előtt.

A kórház génvizsgálatot végeztetett, s bebizonyosodott, hogy a két babát elcserélték. Androszova bírósághoz fordult, amely úgy ítélkezett, hogy a gyereknek jogában áll saját családjában nevelkedni, s kötelezte a szülőket a babacserére. Az anyukáknak nehéz volt megválni az addig nevelt babáktól, s a gyerekek sokáig nem tudtak megnyugodni az új környezetben, de az orosz lapok szerint már megszokták új családjukat.

Mindkét mama hálás ugyanakkor, hogy kisfiát szeretetben nevelte a másik, s később, ha a fiúk nagyobbak lesznek, együtt akarják nekik elmondani a történetet.

Máskor is történt már hasonló eset Oroszországban: hatvan évvel ezelőtt egy orosz és egy tatár anyuka gyerekét cserélték el. Akkor a bíróság addigi családjukban hagyta a gyerekeket. Híressé azért vált az eset, mert a hibát elkövető dada egész életében vezekelt hibájáért: még az öregségi nyugdíjat sem fogadta el.

1976-ban Perm közelében is történt hasonló eset: már 22 évesek voltak a fiúk, amikor egy ismerős jelentette az családnak, hogy a szomszéd faluban él egy fiú, aki nagyon hasonlít a kaukázusi családfőre, és akinek a szülei oroszok. A gyerekek maradtak addigi helyükön, de a családok szoros barátságot kötöttek. Akárcsak 1992-ben Ukrajnában, ahol tíz év után derült ki, hogy két kislányt elcseréltek: attól kezdve mindkét kislánynak két mamája és két papája volt.

A pszichológusok szerint a bíróságok helyesen jártak el: egészen kicsi korban még vissza lehet cserélni a kicsiket, később azonban ez már súlyos lelki traumát okozhat.