Kártérítés az Irakban lelőtt magyarért

2009.04.23. 09:31 Módosítva: 2009.04.23. 10:36
Másfél millió dolláros - mintegy 350 millió forintos - kártérítési pert indít az Irakban lelőtt Bogdán Tibor családja. A férfi testvére szerint a mai napig nem kaptak tájékoztatást a történtekről.

Az Irakban lelőtt Bogdán Tibor testvére, Bogdán Margit Bárándy György ügyvéd segítségével indít másfél milliós kártérítési pert. A nő elmondta: eddig telefonon beszéltek csak az ügyvéddel, személyesen még nem találkoztak. A családban egyelőre azt is tisztázni szeretnék, hogy ki tarthat igényt a kártérítésre, csak a hatéves gyermeke, vagy édesanyja és testvérei is számíthatnak-e jóvátételre.

Bogdán Margit elmondta: továbbra sem kaptak hivatalos magyarázatot Bogdán Tibor halálára, korábbi munkáltatója, a TOIFOR képviselője szerdán szintén nem tudott újabb információt közölni. Bogdán Margit ugyanakkor azt is furcsállja, hogy testvére halotti anyakönyvét sem kapták még kézhez, de az Irakban nála lévő személyes és használati tárgyai egy részét - köztük pénzt és két mobiltelefont - szintén nem kapták meg.

Bárándy György ügyvéd elmondta: a másfél millió dolláros kártérítési összeget az alapján javasolta, hogy az Egyesült Államokban hasonló perekben átlagosan ekkor mértékű összegek szerepelnek. Bogdán Tibor halálának ügyében amerikai ügyvédet kell megbíznia a közreműködéssel, de ezt megelőzően az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén is tárgyalni szeretne a lehetőségekről, akár egy peren kívüli egyezségre is számítva.

Bárándy György hat évvel ezelőtt képviselte a győri Varga-Balázs Péter családját a fiatalember halálának ügyében. A férfit szintén a TOIFOR alkalmazásában érte halálos lövés Irakban. Az ügyvéd most azt mondta: az akkori ügy kimeneteléről nem rendelkezik információval, mert egy Magyarországon is bejegyzett Egyesült Államokbeli ügyvédet bíztak meg a tengerentúli közreműködéssel, vele azonban később megszakadt a kapcsolata.

Bogdán Tibort kedden temették el egykori lakóhelyén, a Zala megyei Nagyradán. A férfi teherautó-vezetőként a TOIFOR alkalmazásában állt, március 26-án lőtte fejbe egy amerikai katona Tádzsiban, Bagdad külvárosában, az amerikai támaszponton. Az amerikai erők április elején közölték, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó múlt hónapban történt lelövése miatt. A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető Tádzsi amerikai támaszpontján lőtte le az alvállalkozót - állt az amerikai erők jelentésében, amely nem részletezte az emberölés körülményeit, nem közölte az áldozat nevét.