Sertésinfluenza: keddtől él az infóvonal

2009.04.27. 13:31
Az ingyen hívható 06-80-204-217 telefonszámon kaphatnak tájékoztatást az emberek az új betegségről.

Hazánkban az egészségügyi kormányzat az alábbi intézkedéseket tette az új influenza A-vírus megjelenésével kapcsolatban:

  • A Ferihegyi repülőtéren az egészségügyi szolgálat kiemelt tájékoztatást ad a helyzetről, hétfőn angol-magyar-német nyelvű figyelemfelhívó plakátokat helyeztek ki.
  • A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal a tárca felvette a kapcsolatot és tájékoztatást kért a jelenlegi járványügyi helyzetről.
  • Tájékoztatták a regionális és kistérségi ÁNTSZ intézeteket. Elrendelték a regionális és egészségügyi szolgáltatói influenza tervek felülvizsgálatát. Erősítik az állategészségüggyel való együttműködést.
  • Megerősítik az influenzafigyelő szolgálatot: tájékoztatják az egészségügyi szolgáltatókat a tünetekről és szükséges teendőkről.
  • Összehívták a Pandémiás Bizottságot.
  • Kedd reggeltől él a lakosság számára biztosított járványügyi zöld szám: április 28-tól hívható a 06-80-204-217.
  • A www.eum.hu és a www.antsz.hu honlapokon folyamatosan tájékoztatják a lakosságot.

A 2008-2009-es szezonális influenza védőoltásban részesültek szervezete nagy valószínűséggel védettebb az új fertőzéssel szemben, mert a védőoltás tartalmazza az A(H1N1) vírus elleni oltóanyagot, közölte a fentieken kívül az Egészségügyi Minisztérium. A higiénés szabályok betartása (gyakori kézmosás, zsebkendőbe tüsszentés, orrfújás, a zsúfolt helyek kerülése) megfelelő egyéni védekezést jelent, hangsúlyozza a tárca közleménye.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői szerint nem áll fenn azonnali veszély influenza világjárvány kialakulására. A WHO nem rendelte el a jelenleg is érvényben lévő harmadfokú, alacsony veszélyt jelző riasztási fokozatnál nagyobb súlyosságú riasztást. Az uniós országok intézkedéseinek megfelelően nincs jelenleg utazási korlátozás, az utazóknak az adott ország egészségügyi előírását kell betartaniuk.

Aki Mexikóból, illetve az USA-ból érkezik haza, és 8-10 napon belül influenzaszerű tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz, és megbetegedéséről tájékoztassa a tisztiorvosi szolgálatot is a szükséges vizsgálatok elvégzése érdekében.