Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Tüdőn lőtték a rendőrt fenyegető és elsodró autóst

2009.04.27. 18:50 Módosítva: 2009-04-27 19:05:51
Több lövést is leadtak a rendőrök arra a sofőrre és autójára, aki megpróbált elmenekülni egy szombati igazoltatás elől. Azt is vizsgálják, hogy a vezetőt életveszélyesen megsebesítő rendőrök jogszerűen jártak-e el.

Meglökte, elsodorta, illetve egy fémesen csillogó tárggyal fenyegette meg az őt igazoltatni akaró egyik rendőrt szombaton Érden annak az autónak a vezetője, amelyikre végül több lövést is leadott a járőrpáros másik tagja, súlyos, életveszélyes sérülést okozva a volánnál ülő férfinak – mondta hétfőn Csecserics István, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Az autóvezetővel szemben hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés gyanúja miatt eljárás indult, de vizsgálják a rendőri intézkedés jogszerűségét is.

Az elsődleges adatok szerint április 25-én a déli órákban az Érden igazoltatást végző rendőrök többször is megkíséreltek megállítani egy autót, ám annak vezetője elmenekült – idézte fel a történteket a szóvivő.

Később újra meglátták és követni kezdték az autót, amely menekülés közben keresztbe fordult az úton, s elsodorta a felé közeledő két rendőr egyikét. Társa a kocsi ablakához lépve benyúlt a slusszkulcsért, mire a benn ülők egy fémesen csillogó tárggyal hadonászni, fenyegetőzni kezdtek – tette hozzá Csecserics István.

Az elsődleges adatok szerint a fenyegetőzést látva adott le figyelmeztető lövést a kicsit távolabb álló rendőr, de miután társát tovább fenyegették, négyszer a bal első kerékre célzott. A szóvivő hozzátette: az ablaknál álló rendőrt a következő percekben kezénél fogva elkezdte magával vonszolni a mozgó autóban ülő sofőr. Ekkor dördült el az utastérbe behatoló két lövés.

A célzó rendőr - akit szintén elsodort a kocsi – a lábán és a hátán sebesítette meg a sofőrt. Utóbb kiderült, hogy a második lövedék a tüdőt érhette, súlyos életveszélyes sérülést okozva.

Csecserics István elmondása szerint a sebesült férfi négy utasával együtt a lakására hajtott - itt érték utol a rendőrök, akik mentőt hívtak hozzá. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak, valamint közúti veszélyeztetés bűntette miatt indított eljárást.

Egyelőre a tanúkihallgatások zajlanak, de igazságügyi orvos-, illetve fegyverszakértőket is kirendeltek az ügy tisztázása érdekében. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr- főkapitányság szóvivője közölte: a rendőrség a belső vizsgálat lezárását követően, várhatóan szerdán nyilatkozik a rendőri intézkedés arányos voltáról, illetve a fegyverhasználat jogszerűségéről és szakszerűségéről.

A sérültet ápoló Szent János Kórházban az MTI érdeklődésére azt mondták: a rendőri vizsgálat befejezéségig semmilyen információt nem adnak a férfi állapotáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!