Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tüdőn lőtték a rendőrt fenyegető és elsodró autóst

2009.04.27. 18:50 Módosítva: 2009-04-27 19:05:51
Több lövést is leadtak a rendőrök arra a sofőrre és autójára, aki megpróbált elmenekülni egy szombati igazoltatás elől. Azt is vizsgálják, hogy a vezetőt életveszélyesen megsebesítő rendőrök jogszerűen jártak-e el.

Meglökte, elsodorta, illetve egy fémesen csillogó tárggyal fenyegette meg az őt igazoltatni akaró egyik rendőrt szombaton Érden annak az autónak a vezetője, amelyikre végül több lövést is leadott a járőrpáros másik tagja, súlyos, életveszélyes sérülést okozva a volánnál ülő férfinak – mondta hétfőn Csecserics István, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Az autóvezetővel szemben hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés gyanúja miatt eljárás indult, de vizsgálják a rendőri intézkedés jogszerűségét is.

Az elsődleges adatok szerint április 25-én a déli órákban az Érden igazoltatást végző rendőrök többször is megkíséreltek megállítani egy autót, ám annak vezetője elmenekült – idézte fel a történteket a szóvivő.

Később újra meglátták és követni kezdték az autót, amely menekülés közben keresztbe fordult az úton, s elsodorta a felé közeledő két rendőr egyikét. Társa a kocsi ablakához lépve benyúlt a slusszkulcsért, mire a benn ülők egy fémesen csillogó tárggyal hadonászni, fenyegetőzni kezdtek – tette hozzá Csecserics István.

Az elsődleges adatok szerint a fenyegetőzést látva adott le figyelmeztető lövést a kicsit távolabb álló rendőr, de miután társát tovább fenyegették, négyszer a bal első kerékre célzott. A szóvivő hozzátette: az ablaknál álló rendőrt a következő percekben kezénél fogva elkezdte magával vonszolni a mozgó autóban ülő sofőr. Ekkor dördült el az utastérbe behatoló két lövés.

A célzó rendőr - akit szintén elsodort a kocsi – a lábán és a hátán sebesítette meg a sofőrt. Utóbb kiderült, hogy a második lövedék a tüdőt érhette, súlyos életveszélyes sérülést okozva.

Csecserics István elmondása szerint a sebesült férfi négy utasával együtt a lakására hajtott - itt érték utol a rendőrök, akik mentőt hívtak hozzá. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak, valamint közúti veszélyeztetés bűntette miatt indított eljárást.

Egyelőre a tanúkihallgatások zajlanak, de igazságügyi orvos-, illetve fegyverszakértőket is kirendeltek az ügy tisztázása érdekében. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr- főkapitányság szóvivője közölte: a rendőrség a belső vizsgálat lezárását követően, várhatóan szerdán nyilatkozik a rendőri intézkedés arányos voltáról, illetve a fegyverhasználat jogszerűségéről és szakszerűségéről.

A sérültet ápoló Szent János Kórházban az MTI érdeklődésére azt mondták: a rendőri vizsgálat befejezéségig semmilyen információt nem adnak a férfi állapotáról.