Átverték a hokiszurkolókat Zürichben

2009.04.28. 16:13 Módosítva: 2009.04.28. 16:13
A svájci világbajnokságra utazók között volt, akinek kifizetett szállását más kapta, volt, akit kitettek a szobájából, miközben meccsen drukkolt. Az Exit Tours szerint mindenki megkapta, amire befizetett.

A magyar jégkorong-válogatott 70 év után játszik ismét a sportág világbajnokságán, a tornára több ezer magyar szurkoló utazott Zürichbe. Egy részük az Exit Toursnál kötötte le a szállást, az utazást és a meccsbelépőt is. A helyszínen kiderült, hogy a szervezésbe több komoly hiba csúszott.

A magyarok egy csoportja két hónappal a vébé előtt fizetett be egy olcsó zürichi Youth Hostelbe, négy nap alatt mégis háromszor kellett költözniük. A pénteki magyar-szlovák meccs alatt - távollétükben - kiköltöztették őket szobájukból, egy 40 ezer forintért készíttetett szurkolói transzparensük pedig eltűnt.

A szállóban nem volt több hely, az utazásszervező a Zürichtől 60 kilométerre lévő Zofingenben akarta éjszakáztatni őket. Nem fogadták el, éjfél után találtak nekik szállást egy másik, 10-15 kilométerre lévő (drágább) szállóban. A három férfi kétágyas, pótágyazott szűkös szobában töltött két éjszakát. Vasárnap éjszakára vissza kellett volna költözniük az eredeti hostelbe, a kanadai meccs után hajnali fél egykor értek a szállásra.

A parkolóban találkoztak az utazásszervezővel, aki ott közölte velük a szobaszámukat. A jelzett szoba foglalt volt, néhány telefonhívás után másik kulcsot kaptak, de az a szoba is foglalt volt már. Eredetileg hétfőn reggel kipihenten vágtak volna neki az 1100 km-es hazaútnak, de hajnali fél kettőkor úgy döntöttek, autóval azonnal visszaindulnak Budapestre.

A helyszínen derült ki: átszervezték

A megszólaltatott féltucat kárvallott egyike elmondta, hogy a helyszínen derült ki, az eredeti zürichi szállás helyett őt is Zofingenbe szervezték át. Majd azt ígérték neki, hogy még aznap megoldják a problémát. A szervező azonban nem volt a hotelben, a helyettese semmiről sem tudott, és a sok igérgetés és időhúzás miatt a szurkoló lemaradt a magyar-szlovák meccsről.

Péntek éjszaka, a meccs után egy órát váratták, mire a szervező előkerült, aki közölte, hogy kifizeti az üzemanyagköltséget, de aznap éjszakára nem tud más szobát szerezni. Zofingenbe hajnali kettőkor érkezett egy buszos csoport is, szervezetlenül próbálták meg elfoglalni a még szabad szobákat. A szállás (az előre befizetett) 42 euróba (kb. 12 600 forint) került, de mint kiderült, valójában csak 30 svájci frank (6 ezer forint) lett volna az ára.

A benzinpénzt másnap sem kapta meg, szállását nem intézték el, szombaton is a 65 km-re fekvő Zofingenben éjszakázott. A szervezőket fel sem tudta már hívni, vasárnap estére szervezett magának szállást: a jégcsarnokhoz közel, 41 euróért. A problémák miatt több meccsről és hatalmas jégkorongélményről is lemaradt.

A szurkolók egybehangzó véleménye szerint az utazásszervezők kezéből teljesen kicsúszott az irányítás, "rájuk dőlt az egész", gyakran nem voltak elérhetők, néha csak több óra múlva fogadták a hívásokat.

Túltöltötték a zürichi szállást

Az Exit Tours képviselője, Érdi Gábor tudja, hogy voltak hibák a szervezésben. 250 főt utaztatott a világbajnokságra, hat fővel túltöltötte a zürichi szállást, vócsert senki sem kapott. A hibák javarészét a szállodára hárította, állítja, a recepciósok - kérése ellenére - bárkinek kiadták a szobákat, 9-10 olyan vendég is kulcsot kapott, akinek nem kellett volna.

Mindent megpróbált, hogy megoldja a problémákat, a szurkolók panaszaival szemben állítja, nem akartak rosszat, nem vertek át senkit, mindenki megkapta, amire befizetett.

A magyar válogatott az első, pénteki meccsen 13 másodperccel a vége előtt kapott góllal 4-3-ra kikapott Szlovákiától, vasárnap 9-0-ra kikapott Kanadától, a háromezer magyar szurkoló mindkét mérkőzésen 60 percen át énekelve hátborzongató hangulatot teremtett.