Eltemették a Tiszalökön lelőtt férfit

2009.04.29. 18:50 Módosítva: 2009.04.29. 19:03
Református gyászszertartással, cigány szokás szerint zeneszó kíséretében vettek végső búcsút a tiszalöki gyilkosság áldozatától, Kóka Jenő 54 éves gyógyszergyári gépkezelőtől a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros köztemetőjében szerdán.

A tiszalöki temetőben több mint ezer ember búcsúzott el az áldozattól, köztük a kormány képviseletében Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Teleki László roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

A parlamenti pártok képviselői és a cigány szervezek vezetői is ott voltak a temetésen. Így Juhász Ferenc az MSZP-től, Béki Gabriella, Gusztos Péter, Gulyás József az SZDSZ-től, Farkas Flórián a Fidesztől, valamint Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke is. A tiszalöki temetőben elbúcsúztatott Kóka Jenő sírjára a megjelent politikusok, állami vezetők és gyászolók egy-egy fehér szegfűt helyeztek, így demonstrálva, hogy elutasítják a rasszizmust és az erőszakot.

Ugyancsak lerótta kegyeletét a koporsónál Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány. Bencze József országos rendőrfőkapitány az RTL Klubnak azt mondta: a nyomravezezetői díj kitűzése után kaptak olyan információt, amely a tettesek nyomára vezethet. Megjegyezte: nincs konkrét nyom, a mozgások és a bűncselekmény elkövetésének mozgásai alapján vélekednek úgy, hogy akár rendőr is lehet a támadó.

Bencze József azt mondta, azért vesz részt a temetésen, hogy megnyugtassa a hangulatot és biztosítson mindenkit arról, hogy a rendőrség mindent megtesz a tettesek elfogása érdekében. Közölte azt is, a közeljövőben valamennyi megyei főkapitányságot felkeresi és a roma civil szervezetekkel közösen garantálni fogják a romák biztonságát.

Közlése szerint naponta 700-800 rendőr végez túlórában plusz munkákat, hogy a 180-200 veszélyben lévő településen állandó rendőri jelenlétet biztosítsanak. Az 54 éves férfi sírját a több tucatnyi koszorú mellett virágerdő borította be.

Kóka Jenőt április 22-én este, éjszakai műszakba indulása előtt, háza udvarán lőtte agyon egy lesben álló ismeretlen. Korábban Tatárszentgyörgyön egy 5 éves kisfiút és 27 éves édesapját, míg Nagycsécsen egy 40 éves nőt és 43 éves férfi testvérét gyilkolták meg, miután felgyújtott lakásukból menekültek.

A szertartáson a Száztagú Cigányzenekar tagjai zeneszóval búcsúztatták Kóka Jenőt, majd Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese hirdetett igét.

A tiszalöki cigányság felkérésére mondott beszédében Iványi Gábor metodista lelkész azt mondta: már nem először kell Magyarországnak és a cigányságnak kivégzett emberek koporsója mögött állni. Iványi Gábor ismételten bocsánatot kért a cigányság ellen elkövetett bűncselekmények miatt. Gyáva, bujkáló embernek nevezte a támadás elkövetőjét, majd feltette a kérdést: miért Kóka Jenőt és nem őt ölte meg az elkövető és ha úgy gondolja, hogy jót cselekedett, miért nem áll a nyilvánosság elé.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: "aki egy embert ment meg, az a világot menti meg, aki egyet megöl, az a világot öli meg. Ezért ma gyászol az egész roma társadalom, mert a náci eszme ötödik áldozatát temetik.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke azt mondta: "Kóka Jenő a cigány népirtás újabb áldozata Magyarországon, az Európai Uniós és NATO tagállamaiban. Ezért imádkozik, hogy az Isten mentse meg Magyarországot az önpusztítástól és a cigány embereket az újabb holokauszttól".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport