Tasnádi ártatlannak vallotta magát

2009.04.29. 15:24 Módosítva: 2009.04.29. 15:37
Tasnádi Péter bírósági tárgyalásán szerdán tagadta, hogy részt vett volna bűnszervezetben, emellett elfogultsággal vádolta az ügyészséget. Az ügyész és a védőügyvéd a Tasnádi beszámíthatóságára vonatkozó szakvéleményeken vitatkoztak.

Tragédiának nevezte az ellene zajló büntetőeljárást szerdán a Fővárosi Bíróságon tartott tárgyaláson Tasnádi Péter. Élve az utolsó szó jogával tagadta, hogy valaha is részt vett volna bűnszervezetben.

Az ügyészség 16 bűncselekménnyel, köztük felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértéssel és emberölés előkészületével vádolja a vállalkozót. Az ügynek összesen 14 vádlottja van.

"Bűnszervezetben nem vettem részt soha, nem is gondoltam rá hogy létrehozzam" - mondta Tasnádi. Szerinte az ellene valló Agárdi Gábor azért beszél bűnszervezetben való elkövetésről, mert ez nála a börtönben biztosan hiúsági kérdést jelent. A vádlottak többsége azért van itt, mert Agárdinak e köré ki kellett kerekítenie egy sztorit, állította Tasnádi.

"Tragédia, ami itt folyik: bűnösből csinálnak ártatlant és ártatlanból bűnöst" - mondta. Tasnádi hozzátette, hogy tíz éve folytatnak eljárásokat ellene, az ügyészség pedig mindenáron tönkre akarja őt tenni. Szerinte az ügyész elfogult, de a rendőrök munkáját is bírálta. Tasnádi emlékeztetett rá, hogy a szakértők sem tudják eldönteni, hogy beteg-e.

A szerdai tárgyaláson az ügyész a védőbeszédekre reagálva azokra az igazságügyi szakértői véleményekre tért ki, amelyek egy másik büntetőeljárásban keletkeztek, és Tasnádi Péter beszámítási képességét vizsgálták. Szerinte a bíróságnak azokat a szakértői véleményeket kell figyelembe vennie az ítélet meghozatalakor, amelyek csak személyiségzavart állapítanak meg Tasnádi Péternél, ellentétben a közepes fokú beszámítási korlátozottságát megállapító véleményekkel.

Tuza Péter, a vállalkozó ügyvédje szerint viszont figyelembe kell venni minden olyan szakvéleményt, amely ebben az eljárásban bizonyíték lehet, ezért arra kérte a bíróságot, vegye figyelembe a férfi beszámítási képességének korlátozottságát.

A bíróság várhatóan május 12-én hoz ítéletet az ügyben.