Kötelezővé tették a dohányzást Kínában

2009.05.05. 14:55 Módosítva: 2009.05.05. 14:55
Hubej tartomány egyik megyéjében a felháborodás miatt visszavonták azt az intézkedés, amelyben évi 230 ezer doboz cigaretta elszívására kötelezték a közszférában dolgozókat. Az így befolyó plusz bevételek segítségével oldották volna meg a pénzügyi nehézségeket.

Az egyik kínai tartományban előírták a dohányzást a köztisztviselőknek és a tanároknak, de végül mégis visszavonták az intézkedést, írja a BBC. Így növelték volna a jövedéki adóból befolyó bevételeket.

Az intézkedés értelmében Hubej tartomány Gongan megyéjében dolgozóknak évente összesen 230 ezer doboz helyi, Hubej márkájú cigarettát kellett volna elszívniuk. Megbüntethették, de akár ki is rúghatták volna azokat, akik nem dohányoznak eleget, vagy pedig másik tartományban gyártott cigarettát vesznek.

Kínában évente egymillióan halnak meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségekben, de a helyi vezetők az egészségügyi szempontok helyett inkább a gazdasági nehézségekre koncentráltak.

A Global Times szerint az intézkedés segített volna a tartomány pénzügyi problémáin, emellett megszilárdítaná a Hubej márka helyzetét a szomszédos tartományokban gyártott népszerű cigarettákkal szemben.