Karanténba zárták az egyetlen afganisztáni disznót

2009.05.06. 12:45
A kabuli állatkert vezetése jobbnak látta karanténba zárni az ország valószínűleg egyetlen disznóját, mert a látogatók aggódtak, hogy megbetegedhetnek tőle. A disznót az állatkert Kínától kapta ajándékba, ahol korábban száznál is több külföldit zártak karanténba a sertésinfluenza miatt.

Egy szobába zárták be a kabuli állatkert egyetlen disznóját, miután a látogatók aggódni kezdtek, hogy elkaphatják tőle a sertésinfluenzát, írja a Reuters. Feltehetően ez az egyetlen disznó Afganisztánban, ahol a sertés, és a sertéshúsból készült termékek illegálisak, fogyasztásukat tiltják a muzulmán vallási előírások.

„Karanténba zártuk a disznót, egy külön szobában tartjuk a sertésinfluenza miatt" - mondta Aziz Gul Saqib, a kabuli állatkert igazgatója. „Megértjük, hogy a legtöbb ember nem rendelkezik megfelelő információval, és mikor meglátja a disznót, attól kezd tartani, hogy megbetegedhet" - tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon már ezernél is több ember betegedett meg az új típusú influenzavírustól, 26 ember pedig belehalt a betegségbe. Mexikóban, a járvány központjában eddig egy halálos áldozatot regisztráltak. Kabul és Mexikó között egyébként nincs közvetlen repülőjárat.

A disznót a kabuli állatkert Kínától kapta ajándékba, ahol egyébként 70 mexikóit, 26 kanadait és 4 amerikait zártak karanténba a járvány miatt. Később elengedték őket.