Kártyavárként dőltek az iskolák Szecsuánban

2009.05.07. 13:20
A kínai hatóságok egy éves késéssel nyilvánosságra hozták a 2008. májusában Szecsuán tartományban pusztító 8-as erősségű földrengés miatt meghalt vagy eltűnt gyerekek számát. A szülők szerint a bejelentett 5 ezernél többen halhattak meg, elsősorban az előírásoknak nem megfelelően megépített iskolák tömeges összeomlása miatt.

A kínai Szecsuán tartomány vezetése csütörtökön bejelentette, hogy összesen 5335 iskolás halt meg vagy tűnt el a tartományban egy éve pusztító földrengés következtében, további 546 tanuló pedig maradandó sérüléseket szenvedett, írja a BBC. Az egy éve hiányolt hivatalos adatok elmaradása korábban felkavarta az indulatokat, mert sok szülő szerint korrupciós ügyek állhatnak több ezer nem megfelelően megépített iskola összeomlása mögött. Ráadásul többen úgy vélik, hogy a most nyilvánosságra hozottnál is több lehet az áldozatok száma.

Május 12-én lesz egy éve, hogy Kína nyugati részén egy Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés több tízezer embert ölt meg Kínában. A hivatalos adatok szerint összesen 69 ezren vesztették életüket, 18 ezer embert pedig még jelenleg is eltűntként tartanak számon, de külföldi elemzők szerint ennél jelentősen több lehet az áldozatok száma.

000 Hkg1283233

A katasztrófában meghalt gyerekekről azonban egészen mostanáig nem adtak felvilágosítást. A szecsuáni hatóságok azzal indokolták a késlekedést az adatok nyilvánosságra hozásában, hogy azokat több különböző forrásból kellett összeegyeztetniük. A hírügynökségek 2008-ban még arról számoltak be, hogy 9 ezer gyerek és tanár veszthette életét, míg más független források szerint 7 ezerre tehető az áldozatok száma.

A BBC tudósítója emlékeztetett rá, hogy aránytalanul sok iskola rongálódott meg súlyosan a földmozgás következtében. A kínai kormányzat korábban közölte, hogy összesen 14 ezer iskola omlott össze teljesen vagy rongálódott meg a földrengésben, de ezt a hatóságok elsősorban a földmozgás erejével magyarázták. Ugyanakkor számos környező épület komolyabb károk nélkül átvészelte a katasztrófát.

Számos szülő korrupciót sejtett a háttérben, és a közvélemény nyomására végül 2008. május végén lefolytatott vizsgálatokból kiderült, hogy hibás tervezés és rossz alapanyagok használata okozta az iskolák tömeges összedőlését. A kínai oktatási tárca akkor szigorú büntetést ígért a felelősöknek.

Az iskolák műszaki minőségét vizsgáló 2500 fős szakértői csoport szerint a régebben épült szecsuani iskolákat a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés elviselésére tervezték. A katasztrófa után a középületekre vonatkozó építési előírásokat módosították, az új iskolák és kórházak tartószerkezeteinek már a 2008-ashoz hasonló 8-as erősségű földmozgást is ki kell bírniuk.

A tartomány ígéretei szerint az év vége előtt a diákok 95 százaléka a sátrakból kialakított ideiglenes tantermekből az újjáépített iskolákba költözhet vissza.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport