Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Tűz pusztít Santa Barbarán

2009.05.07. 11:13 Módosítva: 2009.05.07. 11:13
Bozót- és erdőtüzek pusztítanak a Csendes-óceán partján fekvő népszerű kaliforniai üdülőhely, Santa Barbara közelében. A gyorsan terjedő lángok miatt 5430 házból kell átmenetileg kiköltöztetni a lakókat, ami becslések szerint 14 ezer embert érint.

A helikopterekről készített tv-felvételek alapján számos lakóház égett porrá, és emberek ezrei menekülnek a térségből. Az anyagi károk nagyságáról egyelőre becsült adatok sincsenek.

A heves szél szerdán rövid idő alatt felszította a lángokat a Santa Barbara mögötti lankás vidéken. Hivatalos adatok szerint szerda estig 1,6 négyzetkilométeres terület égett le, és egy körzetet teljesen kiürítettek: több mint 8000 embert evakuálták. A Los Angeles Times legalább egy tucat ház megsemmisüléséről számolt be.

Arnold Schwarzenegger kormányzó szükségállapotot hirdetett ki, hogy gyorsan átcsoportosíthassa a szükséges pénzeszközöket és emberi erőforrásokat a természeti csapás elleni küzdelemre, amelyhez a szövetségi hatóságok anyagi támogatását is kérte. Legutóbb alig hat hónapja pusztított tűzvész a térségben: akkor 200 ház vált a lángok martalékává a 90 ezres lakosú Santa Barbarában és a szomszédos Montecitóban. Santa Barbara 160 kilométernyire nyugatra fekszik Los Angelestől.