Dániel, Daniella
17 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Horogkeresztet festettek két házra

2009.05.10. 11:33
Nagykanizsán korábban már levélben is megfenyegették azt a két testvért, akinek házaira vasárnap hajnalban ismeretlenek horogkereszteket festettek. A két férfi szerint az egyiküknél élő roma albérlőket akarják elüldözni.
kereszt1

Három épület tulajdonosát érte fenyegetés az elmúlt napokban Nagykanizsán, ahol vasárnapra virradó éjjel két házra nagyméretű horogkeresztet festettek ismeretlenek, hogy távozásra bírják az egyik épületben lakó roma albérlőket.

Panker József vasárnap reggel fedezte fel József Attila utcai házának falán a 60-70 centiméter nagyságú fekete horogkeresztet. Állítása szerint nem ez volt az első eset, mert néhány nappal korábban szintén erre a helyre - több méterre a kerítésen belül - ugyancsak horogkeresztet mázolt valaki, de annak nyomait más festékkel megpróbálta eltüntetni.

A ház tulajdonosa biztos abban, hogy a nála albérletben élő roma férfi és annak párja miatt támadják, ugyanis a közvetlen szomszédjában lakó testvére néhány napja fenyegető levelet kapott. Ebben a náci szimbólum rajzán kívül az áll, hogy az albérlők miatt ne számítsanak semmi jóra. A férfi mostanáig nem tett feljelentést.

A szomszédos utcában élő bátyjuk házára ugyancsak vasárnapra virradóra festettek horogkeresztet, a kerítéstől néhány centiméterre beljebb lévő falra. Sógornőjük, Panker Jánosné elmondta, hogy amikor felfedezték a ház falán a festést, kihívták a rendőröket, akik a helyszín megtekintése és a levél elolvasása után azt javasolták, hétfőn tegyenek feljelentést a városi rendőrkapitányságon.

Panker Jánosné meg is mutatta azt a kézzel írt, postán érkezett levelet, amelyet néhány napja dobtak be hozzájuk. A postai levélpapírra vetett írás szerint a "környékbelieknek" nem tetszik, hogy a testvérénél cigányok élnek, ezért minél hamarabb küldjék el őket, ha nem akarják, hogy további következményei legyenek ennek. A papír hátuljára szintén nagyméretű horogkeresztet rajzolt a levél írója.

kereszt2

A sánci városrészben található házak mindegyike átlagosnak mondható, tulajdonosaik évtizedek óta rendezett körülmények között élnek. A középkorú testvérek többször is hangsúlyozták, hogy soha senkivel nem volt összeütközésük, mostanáig soha fenyegetés sem érte őket.

Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt mondta, hogy az esetek kapcsán rongálás miatt indítanak eljárást. Hozzáfűzte, hogy a házakra festett szimbólumok fordított szárú horogkeresztek, amelyek így nem minősülnek önkényuralmi jelképnek.