Elfogták a magyar életműdíjcsalót

2009.05.11. 13:48 Módosítva: 2009.05.11. 13:48
A rendőrség csütörtökön elfogta és szombaton előzetes letartóztatásba helyezte azt a férfit, aki közel 50 millió forintot csalt ki 30 ismert művésztől és tudóstól. A csaló a kormány vagy az oktatási minisztérium nevében telefonált, és azt mondta: a 20 ezer eurós "európai életműdíjhoz" pénzt kell elhelyezni egy devizaszámlán. Volt, aki 14 milliót adott.

A rendőrség csütörtökön vette őrizetbe azt a csalót, aki ismert színészektől, képzűművészektől, filmrendezőktől, akadémikus professzoroktól és tudósoktól csalt ki egyenként több millió forintot, jelentette be Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány. A 42 éves budapesti férfit szombaton előzetes letartóztatásba helyezték, és tovább folytatják a nyomozást társai felderítésére.

A rendőrség tavaly decemberben kezdett el nyomozni, miután több főként idős, köztiszteletben álló művészt és tudóst valakik azzal kerestek meg, hogy 20 ezer eurós európai életműdíjat adományoznak nekik. Ehhez azt kellett tenniük, hogy egy devizaszámlát nyitnak, amelyen egy nagyobb összeget helyeznek el.

Az ismeretlenek általában a kormány, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Köztársasági Elnöki Hivatal vagy valamilyen európai szervezet nevében telefonáltak. A kiszemelt hírességeknek felajánlották, hogy segítenek az ügyintézésben, elmennek a pénzért, devizaszámlát nyitnak és elhelyezik rajta az összeget. A sértettek soha többet nem látták viszont a pénzt, és természetesen életműdíjat sem kaptak.

A rendőrség először csak elszigetelt esetként kezelte az egyes ügyeket, miután a sértettek különböző kerületi kapitányságokon tettek feljelentést. Hamar kiderült azonban, hogy csalássorozatról van szó, onnantól már a Budapesti Rendőr-főkapitányság elemezte az eseteket és gyűjtötte az információkat.

A csalóknak összesen legalább 50 millió forintot sikerült megszerezniük áldozataiktól. Volt, aki 14,5 millió forintot adott át, de jellemzően a többiek is 2,5-9 millió forintos összeget bíztak rá az életműdíjjal kecsegtető bűnözőkre. A rendőrség összesítése szerint általában minden második esetben sikerrel jártak, legalább 30 embertől csaltak ki pénzt.

A csoport előzetesen alapos háttérmunkát végzett és felkészült a kiszemelt áldozatok munkásságából. A sajtóban megjelent információk alapján a megkeresték mások mellett Berek Katit, Schubert Évát, Máthé Erzsit, Kállai Ferencet, Bakó Mártát és Horváth Sándor színészt, Czeizel Endre orvos-genetikust, Bakó Ilona textilművészt, Bárdossy György akadémikust és Kereki György írót is.

A rendőrség a sértettek telefonhíváslistáinak elemzésével került közelebb a bűnözőkhöz. Kiderült, hogy jellemzően két 8. kerületi telefonfülkéből hívták fel a közismert embereket. A nyomozók figyelni kezdték a fülkéket, és május 7-én az egyikben egy gyanús párra lettek figyelmesek, akik hosszasan telefonáltak.

A pár férfitagja a telefonhívás után a 2. kerületbe ment Horváth Sándor színészhez, a Kántor-sorozat egykori századosához, ahol 10 ezer eurót vett át a megtévesztett művésztől. A rendőrök ekkor fogták el a 42 éves budapesti férfit.

Az ügy felgöngyölítését nehezítette, hogy a férfi elfogása után egyik másik sértettet valakik a rendőrség nevében hívták fel, és a nyomozás állásáról érdeklődtek. A megtévesztett művészek ezután már az igazi rendőrökben sem bíztak, többszörösen kellett igazolniuk, hogy ők tényleg a BRFK-nak dolgoznak.