Némán tüntettek a szecsuáni földrengés túlélői

2009.05.12. 14:41 Módosítva: 2009.05.12. 15:31
Míg a kínai államfő az összefogásról beszélt, az áldozatok családtagjai még mindig válaszokat várnak, miért dőlt össze több ezer iskola.

Gyászolók tízezrei emlékeztek a helyszínen az egy évvel ezelőtti szecsuáni (Sichuan) földrengésre, melyben több mint 80 ezer ember vesztette életét, írja a Reuters.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő Jingcsiu (Yingxiu) városában koszorúzott, amit a természeti katasztrófa szinte teljesen a földdel tett egyenlővé. "A mentés és az újjáépítés alatt az ország szíve együtt dobbant" - mondta az államfő a kőből faragott óra előtt, ami a földrengés kipattanásának időpontját (2:28) mutatja. Az állami televízió élőben közvetítette a beszédet.

A hatóságok múlt heti bejelentése szerint összesen 5335 iskolás halt meg vagy tűnt el Szecsuánban, 546-an pedig maradandó sérüléseket szenvedtek. Sok szülő szerint korrupciós ügyek állhatnak több ezer nem megfelelően megépített iskola összeomlása mögött.

Az iskolák műszaki minőségét vizsgáló 2500 fős szakértői csoport szerint a régebben épült szecsuáni iskolákat a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés elviselésére tervezték. A katasztrófa után módosították a középületekre vonatkozó építési előírásokat, az új iskolák és kórházak tartószerkezeteinek már a 2008-ashoz hasonló 8-as erősségű földmozgást is ki kell bírniuk.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport