Enyhítették a vesztegető dunaújvárosi rendőrök büntetését

2009.05.14. 14:21
Enyhítette a vesztegetéssel vádolt dunaújvárosi rendőrök büntetését a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. A másodfokú ítélet nem jogerős, a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik a per.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának 13 hivatásos alkalmazottját - zászlósokat, tiszthelyetteseket - 2003 áprilisában vették őrizetbe az ügyészségi nyomozók, többnyire közúti ellenőrzés során, szabálytalan parkolással, gyorshajtással, ittas vezetéssel, műszaki vizsga vagy járművezetői igazolvány hiányával összefüggésben elkövetett pár tízezer forintos vesztegetések miatt.

A rendőrök mellett tucatnyi civil vádlottja is van az ügynek. Az elsőfokú büntetőpert korábban meg kellett ismételni, mert a titkos információgyűjtéssel, telefonlehallgatással beszerzett bizonyítékok felhasználása alkotmányellenes volt.

A megismételt elsőfokú eljárásban tavaly a Fejér Megyei Bíróságon a több mint húsz vádlott közül nem jogerősen ketten kaptak letöltendő szabadságvesztést (1 év 8 hónap, illetve 1 év 2 hónap), többeket felfüggesztett börtönre vagy 50 és 100 ezer forint közti pénzbüntetésre ítéltek, de volt olyan is, akit felmentettek a vádak alól.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett másodfokú ítéletében a két letöltendő szabadságvesztést felfüggesztettre enyhítette, és több vádpontban megváltoztatta a cselekmények minősítését.

A szóbeli indoklás szerint a vádbeli cselekmények megingatják a rendőrség tekintélyét, a testületbe vetett bizalmat, ám a nagy időmúlás, a vádlottaknak fel nem róható okból több mint fél évtizede húzódó büntetőeljárás olyan fokú enyhítő körülmény, amely indokolttá tette a szabadságvesztés büntetések végrehajtásának felfüggesztését.

Az ügyész és több vádlott is fellebbezett az ítélőtábla ítélete ellen, így a vesztegetéssel vádolt dunaújvárosi rendőrök perében harmadfokon a Legfelsőbb Bíróság dönt majd.