Rálőtt egy taxisra az őrezred tagja

2009.05.15. 08:54 Módosítva: 2009.05.15. 12:20
Egy járókelő megsérült péntek reggel az V. kerületi Mérleg utcában, amikor az Önkormányzati Minisztérium parkolójánál egy kormányőr a fegyverét használta.

Használta a fegyverét a Köztársasági Őrezred egy tagja pénteken reggel hét óra után Budapesten, az V. kerületben, az Önkormányzati Minisztériumnál. A férfit egy taxis akarta elsodorni.

A minisztérium nem nyilatkozik a történtekkel kapcsolatban, Gálik Viktória, az őrzered szóvivője azonban érdeklődésünkre megrősítette, hogy valóban lövések dördültek a minisztérium Mérleg utcai parkolójánál.

A százados elmondta az Indexnek, hogy a taxis tiltott helyen, a minisztérium parkolójában hagyta autóját, és amikor igazoltatni akarta a kormányőr, elhajtott, menekülés közben veszélyeztetve az őrezred tagjának testi épségét.

A kormányőr az autó kerekeire célzott, egy lövés azonban egy járókelőt sebesített meg a lábán. A járókelőt kórházba vitték, sérüléséről egyelőre nincs pontos információ.

Az ügyben az ügyészség jár el, az elődleges vizsgálat alapján a Köztársasági Őrezred parancsnoka úgy ítélte meg, hogy szakszerűtlen és jogszerűtlen volt a fegyverhasználat, így a tiszthelyettes rendőrt a vizsgálat idejére beosztásából azonnali hatállyal felfüggesztette, közölte az ORFK.

A taxis elhajtott a helyszínről, de később önként jelentkezett az egyik rendőrkapitányságon. Elképzelhető, hogy nem is vette észre a lövést, mondta Gálik Viktória. A taxis ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt eljárást indított az ügyészség.


Nagyobb térképre váltás

Görög Roland, a lövöldözésben megsérült férfi főnöke az MTI megkeresésére azt mondta, hogy kollégája a Mérleg utcában éppen egy kémények ellenőrzéséhez használt ipari kamerát vett ki az autóból, amikor észlelte a lövéseket: három durranást hallott és először petárdára gyanakodott, majd a észrevette, hogy lábából folyik a vér.

Görög Roland szerint kollégáját a bal lábán hátulról, a bokája fölött lőtték meg, a lövedék a sípcsontjánál jött ki. A férfit megműtötték, és már el is hagyta a Fiumei úti baleseti intézetet. A történtekhez képest jól van, és teljes felépülésében bíznak.

Samu Attila, a Zóna-Service Zrt. vezérigazgatója megerősítette az MTI információját, miszerint az ügyben a Zóna Taxi egyik sofőrje érintett.

A vezérigazgató azt mondta, hogy kollégájukkal még nem tudtak beszélni, de kétségekkel fogadja a menekülésről szóló híreket. Tudomása szerint a taxis éppen azért ment be az V. kerületi rendőrkapitányságra, mert lövéseket hallott. Arra a felvetésre, hogy az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt indított eljárást a taxis ellen, Samu Attila úgy vélte, meg kell várni, mit mutatnak a térfigyelő kamerák felvételei.

Elmondta azt is, hogy ha az ügyészség és a rendőrség megkeresi a társaságot, akkor minden információt a rendelkezésükre bocsátanak. Samu Attila üdvözölte azt az elsődleges megállapítást, hogy a jogszerűtlen és szakszerűtlen volt a fegyverhasználat. Szerinte a rendőri intézkedésnek arányosnak kell lennie, így ha valaki tilosban parkol és ismert a gépjármű rendszáma, akkor fel kell jelenteni.

A környék utcáit a rendőrség lezárta, az ott parkoló autókat sem lehetett elvinni, a helyi parkolási társaság (a ferraris botrányról elhíresült Belváros-Lipótváros Parkolásszervező és Üzemeltető Zrt.) parkolási ellenőrei azonban elkezdték büntetni a parkolási időt túllépő autósokat, mondta el az Indexnek egy ott parkoló autós.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport