Krakkóban is melegfelvonulást tartottak

2009.05.16. 21:18 Módosítva: 2009.05.16. 21:20
Krakkóban nagy rendőri készültség mellett tartották meg a melegfelvonulást szombaton, az ellentüntetők a résztvevőket és a rendőröket is megdobálták, egy ember megsérült, többeket őrizetbe vettek.

Mintegy félezer lengyel homoszexuális és leszbikus vonult fel Krakkó belvárosában szivárványszínű zászlókkal és léggömbökkel, a melegek jogait követelő transzparensekkel. A menetet két ellentüntetés is igyekezett megzavarni. A rendőrkordon által védett melegfelvonulás a korábbi évekhez hasonlóan a krakkói piactéren ért véget. Az ellentüntetők, akik a rendőrség szerint mintegy kétszázan voltak, szidalmazták, egyesek közülük tojással, paradicsommal dobálták a felvonulókat és a rendőröket. Egy 72 éves járókelő megsérült, a rendőrség 15 ellentüntetőt őrizetbe vett nem engedélyezett demonstráción való részvétel miatt.

Krakkóban már ötödik alkalommal rendezték meg a melegfelvonulást. Nyáron Varsóban és más lengyel városokban is terveznek hasonló rendezvényeket. A lengyel melegek egyebek között regisztrált partnerkapcsolatot követelnek, a Tusk-kormány azonban nem támogatja ezt a követelésüket.