Másfél évig nyomoztak a SIM-kártyacsalók ellen

2009.05.21. 10:45
Hamis szerződésekkel értékesített mintegy száz akciós SIM kártyát egy mobilszolgáltató viszonteladójának négy alkalmazottja Pécsett, az elkövetők ellen magánokirat-hamisítás miatt indult nyomozást vádemelési javaslattal zárta le a rendőrség a napokban.

"A baranyai megyeszékhely egyik bevásárlóközpontjában működő üzlet akciót szervezett. Ennek lényege az volt, hogy a telefonjukat lecserélő, szerződésüket hosszabbító, vagy új előfizetésre áttérő ügyfelek ajándék SIM kártyát kapnak. Ezt azonban nem adták át mindenkinek" - mondta el a 2006 és 2007 között történt és másfél év alatt feltárt bűncselekmény-sorozat részleteiről Németh Gábor, a pécsi központi rendőrőrs főnyomozója csütörtökön.

Az üzlet alkalmazottai a távozó ügyfelek nevében fiktív előfizetői szerződéseket készítettek az át nem adott kártyákra, amelyek tulajdonjogát másnap más vásárlókra ruházták át. Az új szerződők egyike sem vette észre, hogy nem új, hanem egy szintén hamis átruházási szerződést írt alá.

A két férfi és két nő fejenként mintegy kétszázezer forintot kereshetett mintegy kétszáz rendbeli hamisítással, de a rendőrség a sikkasztást nem tudta bizonyítani. Az elkövetők ellen magánokirat-hamisítás miatt indult nyomozást vádemelési javaslattal zárta le a rendőrség a napokban.

A bűncselekményekre akkor derült fény, amikor az egyik kártyát megtalálták egy lopott mobiltelefonban. A rendőrség megkereste a szerződés szerinti tulajdonost, aki állította, nincs ilyen SIM kártyája és panaszt tett a mobilszolgáltatójánál. Az ügyben ezt követően indult nyomozás.

A főnyomozó szerint nem kizárt, hogy az országban több helyen is követtek, vagy követnek el hasonló bűncselekményeket, már csak azért is, mert az alkalmazottak ezzel a szolgáltatót nem károsítják meg, ezért a cégnek, illetve a viszonteladóknak nem fűződik anyagi érdeke a hamisítók leleplezéséhez.