Első fokon hat évet kapott Klivinyi

2009.05.25. 14:38
Első fokon hat év szabadságvesztésre ítélte hétfőn Klivinyi Zoltánt a Vertical Invest perében a Fővárosi Bíróság több mint nyolcszáz millió forintos, mintegy ötszáz rendbeli csalás miatt.

Klivinyi öt vádlott-társa 3 év és 5 év hat hónap közötti szabadságvesztést kapott. Az egyik vádlott-társ szökésben van és hónapok óta ismeretlen helyen tartózkodik.

A büntetőper 2007 decemberében kezdődött, Klivinyi Zoltánt és nyolc társát több száz milliós hűtlen kezeléssel és más vagyon elleni bűncselekményekkel vádolták meg. Az ügyész tavaly szeptemberben jelentette be, hogy csalásra módosul majd a vád a perben.

Klivinyi Zoltán ellen korábban nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A Vertical Invest ügyvezetőjét akkor Ausztriában, a schwechati repülőtéren fogták el 2003. szeptember 5-én. Két hónappal később, november 11-én hozták Magyarországra.

A 2003-ban alakult Vertical Invest Ingatlanhasznosító és Befektető Szövetkezetnek a vád szerint 2003-ban mintegy 1500 tagja volt, akik hozzávetőleg másfél milliárd forintot fizettek be a piacinál magasabb kamat reményében, ám nagyobb részük nem kapta vissza a pénzét.