Nitrátos víz végzett egy csecsemővel

2009.05.25. 16:45
A szakértő szerint nitrátmérgezésben halt meg egy csecsemő a Baranya megyei Lothárdon, még tavaly év végén. A rendőrség hétfőn számolt be erről. A vizet a család kertjében lévő kútból húzták fel, pedig vezetékes víz is van a háznál. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz az ügyben.

Tavaly december 27-én lett rosszul otthon a 27 napos Janka, mentővel a pécsi gyerekklinikára vitték, de ott már nem tudtak segíteni rajta.

A rendőrség akkor még nem tudta, hogy mi volt a halál oka, ezért az ügyet közigazgatási eljárásban vizsgálták. A szakértő azóta megállapította, hogy túl magas volt a kútvíz nitráttartalma, tehát nitrátmérgezés történt - mondta Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Hozzátette: a szülőket figyelmeztette a védőnő, hogy veszélyes lehet a kútvíz, jó volna megvizsgáltatni. A szülők azonban ezt nem tették meg, pedig a vizsgálat nekik ingyenes lett volna.

A házban van vezetékes víz. A család egyik hozzátartozója csak annyit mondott, hogy spóroltak, ezért itattak kútvizet a gyerekkel, el kellett dönteniük, hogy a villany- vagy a vízszámlát fizetik ki. A kutat 1983-ban ásták, azóta szinte az egész család annak vizét itta, és állítólag senkinek sem esett baja ettől.

A rendőrség az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz. Gyanúsított egyelőre nincs, de vizsgálják a szülők felelősségét.

  • Hírek
  • Bankszámla