14 évet kaptak a kaposvári diákgyilkosok

2009.05.27. 12:57
Jogerősen 14 év börtönt kaptak a kaposvári diákgyilkosság elkövetői, miután szerdán a Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta a Somogy Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét. A tettesek legkorábban kilenc és fél év múlva szabadulhatnak feltételesen. Akkor huszonhét évesek lesznek.

A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla álláspontja szerint megalapozott volt az első fokon eljáró Somogy Megyei Bíróság 2008. december 11-én hozott ítélete. Eszerint a két fiú előre kitervelten, különös kegyetlenséggel követte el a gyilkosságot, ezért jól döntött a bíróság, amikor 14 év fiatalkorúak börtönére ítélte őket, mellékbüntetésként pedig 10 évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától.

A Pécsi Ítélőtábla tanácsvezető bírója, indokolásában hangsúlyozta, hogy még ők sem találkoztak ilyen kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel a bírói gyakorlatukban, pedig nagy tapasztalatuk van az életellenes bűncselekmények tárgyalásában. Az pedig különösen cinikus - tette hozzá -, hogy azt a ragasztószalagot is az áldozatukkal vetették meg, amellyel az ütlegelés után egy betondarabot akartak a lábára ragasztani.

A két fiú közül csak az egyik, a másodrendű vádlott beszélt az utolsó szó jogán. "Az egészet megbántam, őrült voltam. Nem gondoltam akkor arra, hogy ilyen következményei lesznek mindenki számára. Szeretném, hogyha egyszer új életet tudnék kezdeni" - mondta.

Az Ítélőtábla a büntetés kiszabásakor beszámította a két fiú előzetes letartóztatásban eddig eltöltött egy évét. Így 13 évet kell még letölteniük fiatalkorúak börtönében. Feltételesen, jó magaviselet esetén legkorábban 9 és fél év múlva szabadulhatnak. Akkor 27 évesek lesznek.

A két kaposvári fiú korábban baráti kapcsolatban volt az áldozattal. Viszonyuk azonban megromlott, ezért elhatározták, hogy megölik. 2008. május 21-én, azzal az ürüggyel, hogy egy második világháborús fegyvert találtak és ezt szeretnék neki megmutatni, áldozatukat egy a Kaposvár melletti erdőbe csalták. Itt bottal, vésővel, betondarabokkal eszméletlenségig verték, majd ütlegelték és egy a tóba dobták. Itt fulladt meg. Az igazságügyi orvos szakértő összesen 19, főként a fejet és a nyakat ért ütéseket talált az áldozaton.

Az elsőfokú bíróság a fiatalkorúak esetében maximálisan kiszabható 15 év helyett 14 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte őket, mivel 16 évesek voltak a tettük elkövetésekor. Sem a nyomozáskor, sem pedig a tárgyaláson nem derült ki, hogy miért ölték meg a 17 éves osztálytársukat. Vallomásukban annyit mondtak, idegesítette őket.